Palatka.bg

Изключителната история на птиците, които гнездят върху ледници

Високо в Андите сред смразяващите ледници, където практически нищо не оцелява, една малка и тумбеста, сивосива птица снася яйца си и отглежда малките си. Това е единствената птица, различна от императорските пингвини, за която е известно, че гнезди върху лед – най-неподходящата и непривична среда за отглеждане на малки.

Видът, известен като белокрилата диука-чинка (Diuca speculifera), обитава високопланинските равнини в Аржентина, Боливия, Чили и Перу. Динката чинка принадлежи на голямото семейство Emberizidae (Овесаркови), за членовете на което е известно, че се размножават в арктическата тундра, въпреки че само птичката, за която ви разказваме днес създава гнезда и отглежда малките си директно върху неописуемо студения лед.

Необичайното поведение на птицата е документирано за първи път през 2003 г. от геолога на Университета в Масачузетс Амхърст Дъглас Харди по време на пътуването му до перуанските Анди

Харди се стреснал, когато открил няколко непокътнати птичи гнезда, кацнали на върха на ледник, намиращ се на повече от 5700 метра над морското равнище. Едно от гнездата изглеждало сякаш съдържа изоставени яйца. С всяко връщане към ледника Харди вижда все повече гнезда и дори успял да снима птицата, която била „отговорна“ за тези гнезда и яйцата в тях.

Докато Харди проучва птичката и нейните навици 9-годишният му син Спенсър, който бил изключително запален почитател на птиците, прекарва часове, разглеждайки снимки, които баща му е направил във времето, идентифицирайки видове с помощта на книги, които семейството имало у дома. Когато баща му се върнал от перуанските Анди с пера, намерени около гнездата, семейство Харди получили убедителен и категоричен отговор от експерт по птици в института Смитсониън. Малката мистерия била разгадана –  гнездата принадлежали на представители на вида Diuca speculifera.

Кадър BBC

През 2008 г. Дъглас Харди публикува статия за своите открития в научното списание Wilson Journal of Ornithology

Материалът е в съавторство с неговия син, ученик в началното училище. Харди направил много пътувания до Андите, но всичко, което успявал да намери било единствено изоставени гнезда. Едва през 2014 г., забелязал първите активни птичи гнезда върху ледник. Гнездата били с обемиста структура под формата на чашка, направена от трева, клонки и пера. Могат да тежат до около половин килограм. Дъното на гнездото е с дебелина около 25 сантиметра и това е приблизително цялата изолация, която получават яйцата, които са изложени на екстремни условия.

През 2016 г. документален екип на Би Би Си заснема първите по рода си кадри от гнездене на Diuca speculifera върху ледника Quelccaya в перуанските Анди.

Независимо че снасянето на яйца и отглеждането на новородени птици върху лед е изключително необичайно, има много видове птици и бозайници, които не само оцеляват, но и процъфтяват в студа. Те са известни като хионофили (от гръцката дума chion, което означава „сняг“, и -фил, което означава „обичащ“). Най-често срещаният ред птици, които оцеляват в тези местообитания, са именно Врабчоподобните. Те обаче далеч не са единствените, тъй като определено можем да кажем, че са представени и други видове птици като златния орел и обикновения гарван. Няколко вида яребици също са добре адаптирани към студа и съумяват да развиват популациите си при тежките условия.

Снимка Douglas Hardy

Много бозайници всъщност зависят от студа за своето оцеляване и предпочитат минусовите температури пред температура, при която хората се чувстваме комфортно

Подобни примери са големи космати животни като бизоните, воловете, лосовете, северните елени, планинските коза и някои видове диви овце. С цялата си козина тези животни трудно регулират телесната си температура през горещите периоди на годината. Тези животни или лежат директно върху леда, или използват студения въздух, който се оттича от ледниците, за да се охлаждат.

Снимка Douglas Hardy

Глобалните климатични промени и изчезващите ледници са сериозно предизвикателство пред оцеляването на много от тези животни, които разчитат на лед, сняг и ниски температури, за да живеят при нормални за тях условия. Много от тези видове вече изпитват сериозен недостиг на местообитанията, а някои дори могат да бъдат застрашени от изчезване в най-близко бъдеще.