Palatka.bg

Какво не знаете за авио индустрията?

Приели сме международните полети за даденост. Живеем в уникални времена на почти неограниченото пътуване. Днес можем да отидем по-евтино и бързо със самолет от София до Лондон, отколкото да хванем влака София-Варна. Не винаги обаче е било така. Само до преди няколко десетки години да летиш със самолет е било недостижима мечта. Съвсем доскоро пък полетите бяха луксозно и ексклузивно удоволствие, най-вече за пределите на България. Всичко обаче промени заради развитието на технологиите и low-cost авиокомпаниите.

Въпреки това авио индустрията остава едно от чудесата на съвременното общество, впечатляваща със своята мащабност и организация. Ето и някои от най-интересни факти, свързани с нея:

 Най-дългият полет в света

Най-дългият полет в света е осъществен през 1968 г. от самолета Cessna 172. Той е престоял в небето в продължение на забележителните 65 денонощия! Причината? Рекламна кампания на хотел в Невада. Рекордът все още не е подобрен.

Най-големият самолет

Най-големият самолет в света е украинската грандоманска товарна машина Антонов Ан-225 Мрия. Създаден е в края на 80-те години и побира 276 тона товар. Той разбива 240 рекорда на Гинес и е най-тежкотоварния летателен апарат, правен в историята. Дълъг е 84 метра и има размах на крилата 88 метра. Това го прави повече от два пъти по-дълъг от изминатия първи полет със самолет в историята на човечеството, осъществен през 1903 г. от братя Райт и продължил 39 метра. От историческото събитие и построяването на Антонов има разлика от само 80 години!

Най-безопасният начин да пътувате

Много хора имат необясним страх от пътуване със самолет. 1 на всеки 5 страдат от аерофобия. Факт е обаче, че това днес е най-безопасният начин за пътуване въобще. Шансът да загинете в самолетна катастрофа е по-малък от това да умрете от светкавица или ударени от метеорит. Едва 1 на 4.7 млн.! Миналата година пък (2017) беше най-безопасната в историята на авиацията – станали са едва 10 катастрофи с пътнически самолети, където са загинали 44 души в световен мащаб. За сравнение в България през същата година са загинали 678 души в автомобилни катастрофи!

Защо гасят светлините преди кацане?

Много пътници все още се чудят защо винаги преди кацане се гасят светлините на борда на самолета. Това се дължи на една причина – в случай на инцидент и нужда от евакуация, очите на пасажерите вече да са привикнали с тъмнината навън.

Най-краткият маршрут

Най-краткият редовен полет в света е дълъг е едва по-малко от 3 километра. Става въпрос за полета между два острова в Шотландия – Уестрей и Папа Уестрей. Единственият начин да се достигне до тях обаче е със самолет. Полетът трае едва 47 секунди и се харчи повече гориво за излитане, от колкото за самия полет.

Много малко хора са пътували със самолет

Макар както вече казахме – за нас пътуването със самолет да е даденост, изключително малко хора в световен мащаб са имали шанса да си позволят това удоволствие. Според изчисленията – едва около 5% от световното население се е качвало на борда на летателна машина. За хората от бедните страни това е илюзия, но дори голяма част от населението на Запад не използва самолети. В същото време – над 3 млн. души са в небето по всяко време на денонощието. Затова и се очаква тепърва огромна експанзия на гражданската авиация, която всяка година отчита все по-големи приходи.

CityMapper

Най-бързият самолет в историята

Най-бързият самолет, държащ все още рекорда на „Гинес“, е Lockheed SR-71 Blackbird. Това е военен разузнавателен стелт самолет, построен от САЩ през далечната 1964 г., но въпреки това все още смятащ се за върховна технология. Той остава в експлоатация чак до 1999 г. и максималната му скорост е от над 3500 км/ч. Държи и рекорда за най-високо достигнал самолет – почти 26 км. над земната повърхност. Изминал е разстоянието между Лондон и Ню Йорк за 1 час и 54 мин.

Най-оборотното летище

Две летища са най-заетите в света. Това са Hartsfield-Jackson в Атланта, САЩ и Capital International Airport в Пекин. Съответно с над 96 и 86 млн. пътници, минаващи през тях, на година.

Огромна индустрия

Гражданската авиация е една от най-големите индустрии в света. Средно тя генерира над 640 млр. приходи за 12 месеца – тези цифри растат всяка година.

Замърсяване

Интересен факт е, че замърсяването от огромното количество изгорели газове от самолети, убиват много повече хора, от колкото самолетните катастрофи. Сред над 10 000 души на година умират заради токсични газове, отделени от летателните машини.