Palatka.bg

СССР на 5 метра под земята: тоталитарният атракцион в съветския бункер в Литва

Ако изпитвате любопитство или носталгия към времето на съществуването на СССР, съществуват места, които не само са запазили изцяло духа на епохата, но и ви дават шанса да почувствате изцяло суровото ежедневие е бункери от миналото. Едно такова място се намира в Литва, където съществуват тематични паркове, предоставящи възможност на посетителите да се докоснат до живот под надзора на страшни и жестоки надзиратели.

Носещ вдъхновяващото име „Творчески дом“ обектът с площ от 5 хиляди квадратни метра и с подземен бункер 2, 5 хиляди квадратни метра бил построен край Вилнюс между 1983 и 1985 година. Тайнственото място се намира на територията на селцето Буйвиджай.

Бункерът, в който се помещава „тоталитарният атракцион“ бил предназначен за убежище на чиновници

В случай на ядрен конфликт между двата лагера от Студената война, било предвидено и наличието на телевизионно студио. Над убежището бил построен Творческият дом, изпълняващ функцията на санаториум на работническия телевизионен и радио профсъюз на Литва. Всичко това се поддържало в работно състояние до 1991 година. Това е причината тук да се е съхранил богат запас от консервирани хранителни продукти. Междувременно всеки месец били провеждани и регулярни технически проверки и поддръжка на комуникационните мрежи. На територията на бункера до 1991 година работели 15 души: охрана, огняри, сигналисти.

Но в началото на 90-те по време на бурните събития, обхванали Източния блок след разпадането му, специалните полицейски подразделения на Литва окупирали обекта. След възстановяването на независимостта на Литва се разглеждали няколко възможности за бъдещето предназначение на бункера. В крайна сметка било взето решението той да се превърне в необикновен атракцион. Основното развлечение, което се предлага е живот в стила на антиутопията, описана от Оруел в „1984“.

„Само на 25 километра от Вилнюс, на 5 метра под земята ще се окажете в СССР“ – това гласи описанието на официалния сайт на атракциона. Желаещите могат да посетят първият в света подземен музей на социализма и да станат… граждани на тоталитарна държава и да вземат участие в „Драмата на оцеляването. 1984“.

Програмата за посетителите включва пълно потапяне в живота на тоталитарната държава с всичките й особености

Участниците в атракциона се задължават да предадат всичките си вещи, мобилни телефони и фотоапарати. Включително и връхните дрехи. След това на посетителите се връчват еднотипни черни якета.

Разбира се участниците са принуждавани да следват строго определен часови режим и да извършват обществено полезен труд. Те потъват в ежедневие, в което организирано гледат предаване по съветската телевизия, посещават магазин от времето на тоталния дефицит, учат химна на СССР наизуст, подлагани са на разпит в кабинета на следовател от КГБ, провеждат учение под режим тревога със задължително носене на противогаз.

Ако това ви се струва напълно в реда на нещата, в подземните части на бункера ще бъдете претърсвани от офицери на КГБ, които ще ви подложат на унижения, прилагайки най-крайните методи на работа на тайните служби. Ще направят всичко, за да се признаете за виновен. Виновен в какво? Има ли значение. Изтезанията ще ви накарат да си признаете всичко, което трябва. В най-лошия случай можете да бъдете „наказани“. Но дори преминал безпроблемно разпита на службите, вие се озовавате в камери, в които са пресъздадени автентични условия на оскъден интериор и студ като в хладилно помещение.

Важно е да знаете, че преди началото на програмата в атракциона всички участници подписват договор с музея

Не се допускат до участие онези, употребили алкохол или наркотични вещества. Веднъж подписали „договора“, посетителите приемат да изпълняват всички заповеди на аниматорите. Онези, които откажат да се подчиняват се подлагат на психологически и физически тормоз. Но дългоочакваната награда за участниците в ”Драмата на оцеляването“ е истински затворнически обяд с песни и танци от миналите времена. Няма да бъде забравена и задължителната съветска пропаганда, нито шансът да се насладите на ленинска стая за отдих с всички атрибути от СССР. Но ако ви сполети зъбобол, можете да посетите и лекарския кабинет, който доста напомня стая за мъчения.

Цялото забавление продължава не повече от три часа на литовски или руски език

За англоезичните посетители се предоставя и синхронен превод, който разбира се и намалява ефекта от дълбоко потъване в атмосферата от миналото.

Всеки участник трябва да потвърди с подпис доброто си здравословно състояние. Ако някой желае да напусне шоуто преди самия му край, може да го направи чрез произнасянето на парола. Но в този случай заплатените пари не се връщат на участника.

След края на цялото тоталитарно приключение, успявайки да напусне бункера, всеки участник получава специален сертификат и подарък от съветските времена.