Palatka.bg

Бихте ли построили замък сами? Този изключителен французин го прави

Историята на Жозеф Фердинанд Шевал (1836 – 1924 г.) е повече от удивителна. Всичко започва през 1879 г., когато Шевал е на 43 години. През този период той работел като селски пощальон в югоизточната част на Франция в продължение на повече от 12 години. Подобно на всеки друг пощальон, дори тези от модерността, ежедневието му включвало много ходене. По-точно около 32 километра на ден. Тези дълги часове той прекарвал основно в уединение и самота, което му оставяло много време…да мечтае. Един ден, докато вървял, той забелязал малка варовикова скала. Учуден от формата и материала, той прибира камъка и го занася вкъщи. Скоро Жозеф Шевал започнал да обръща повече внимание на камъните наоколо и по време на разходките си започнала да събира по-интересните от тях. На отиване джобовете му били пълни с писма и важна кореспонденция, а на връщане се изпълвали с камъни. Събирането на любопитни камъни се превърнало в негово хоби. Когато жена му се уморила да зашива джобовете му, той променил начина на транспортиране на камъните и започнал да ги носи с торби, а по-късно, когато камъните станали още по-големи, той вече с движил с количка.

През следващите 33 години той и съпругата му построяват от намерените камъни един от най-странните замъци, а и сгради като цяло, на всички времена – „Идеалният дворец“ или Palais Idéal. По думите на двамата построяването на замъка отнело повече от 9000 дни или 65 000 часа . Изглежда сякаш забавната и нетипична история има своя чар, тъй като и до днес около 150 000 души посещават замъка годишно, намиращ се в иначе забравеното селце Отерив, разположено на север от Валанс.

„Исках да докажа какво е способна на постигне човешката воля“ – пише Жозеф Шевал

Завършеният замък е с дължина от 26 метра и с височина, варираща от 8 до 10 метра. Palais Idéal е смесица от различни стилове, като могат да бъдат открити множество влияния и вдъхновения от целия свят, но най-основните теми, засегнати в „Идеалният дворец“ са християнството, исляма и индуизма. Копие на индуистки храм е построено в едната част на комплекса. Храмът стои до средновековен замък, а между тях е построена класическа арабска джамия. Според създателя Жозеф Шевал трите личности, които не са спирали да го вдъхновяват през целия му живот били Юлий Цезар, Архимед и Верцингеторикс. Именно на тях той посветил труда на живота си.

Когато дворецът бил завършен, той започнал да привлича не само вниманието на местните хора, но и това на международната общност. Известни художници посещавали комплекса и се вдъхновявали, както от него, така и от създателя му, който прекарал половината си живот в изграждането му. Palais Idéal били представен в медии по целия свят, били създадени пощенски картички, плакати, а статиите в научнопопулярни списания били безброй.

Много хора започнали да идват специално, за да видят тази удивителна сграда. Общественото мнение за произведението и неговия създател в крайна сметка постепенно се изместило, чистият ентусиазъм и идеята за силата на човешката воля започнали да се забравят, а самият Жозеф Шевал започнал да се възприема като международно известен творец.

Въпреки че на практика Жозеф Шевал бил човекът, който поставил градчето Отерив на картата на света, градската управа и кметът отхвърлили искането му да бъде погребан, заедно със съпругата му, в „Идеалният дворец“. За да постигне все пак целта си и желанието да почива в мир, заедно със съпругата си, в изградена от самия него структура, през 1914 г. той се завръща като „творец“, започвайки работа върху втора, по-малка структура в местното гробище. Той прекарал осем години в изграждането на онова, което наричал „Гробницата на мълчанието“ и „Вечната почивка“. Две години след завършването му, и само няколко дни след като завършил черновата на автобиографията си, Жозеф Шевал умира, като е погребан в гробницата, която сам построява за себе си.

Въпреки смъртта му, делото на живота му продължава да живо и до днес и то именно по начина, по който си го е представял

В сърцето на процъфтяващата градина все още достолепно се издига неповторим дворец, населен с невероятни зверове и животни: октоподи, кайман, слонове, пеликани, мечки, птици, но също така и великани, феи и други митологични фигури, както архитектури влияния от всички континенти. Архитектурно произведение, което е толкова абстрактно, че може да бъде разглеждано като универсално.