Palatka.bg

Енваитенет – мистериозният остров на невъзращенците

Много художествени произведеният са създадени на основата на мита за остров, от където веднъж попаднал, корабокрушенецът никога не се завръща. Има един остров, описван от легендите като „острова на невъзращенците“. Дълго време за него се носили безброй необясними истории, свързани с тайнствените изчезвания на хората, отправили се натам. Ако не сте чували за остров Енваитенет (Enwoiti), туземците има какво да разкажат за него.

Формално той се нарича Южен остров. Това, което го отличава от повечето романи за далечни екзотични острови е, че се намира в в южната част на огромното езето Туркана на територията на Кения. Енваитенет се е появил, благодарение на вулканични дейности и е отдалечен на 8 километра от брега на огромното езеро. Това е най-големият остров в акваторията на езерото. Дължината му достига 11 километра, а ширината – 5 километра. Цялата му повърхност е покрита от вулканична почва, като в същото време е дом на някои опасни животни като крокодили и змии.

Според легендите за остров Енваитенет в далечните времена, когато регионът бил посещаван от търговски работници от Судан, едно семейство поело риска да се скрие на острова

Те се отплавали към Енваитенет и повече никой не ги видял. Още по-странно бил, че всички, които се отправили да търсят семейството, изчезнали безследно. Според местните жители всички намерили смъртта си при срещата си с крокодилите и змиите на острова. Но защо тази хипотеза се подлага на съмнения?

Изчезналите учени

През 1935 година била организирана научна експедиция под ръководството на английския изследовател Вивиан Фуш с цел наблюдение на племето елмоло. Двама учени – Матин Шефлис и Бил Сайсън – също били сред специалистите с изследователска мисия в региона. За успешното доплаване до острова, те сигнализирали със светлини от фенер. В течение на няколко дни те давали светлинни сигнали, потвърждавайки, че изпълняват задачата си. Внезапно сигналите изчезнали. След няколко дни на острова пристигнал спасителен екип, но следи от учените не били открити.

По искане на Фуш веднага бил изпратен самолет с цел островът да бъде огледан отвисоко. Това също не дало никакъв резултат. Тогава англичаните събрали около 200 местни жители, за да проверят всяко късче на мистериозния остров. В началото туземците не били склонни да вземат участие по възложената задача, но им било обещано възнаграждение, ако намерят дори малка следа от изчезналите учени.

В крайна сметка, след преобръщането на всеки един сантиметър от острова, не било доказателство за човешко присъствие. И до този момент никой не знае къде изчезнали двамата учени. Смята се, че те напуснали острова, но след като храната на борда свършила, лодката им потънала в езерото, с което се защо не били открити на острова.

Изчезването на цяло село?

Но след необяснимото потъване в дън земя на учените, странните изчезвания не престанали. Няколко години по-късно на острова доплавали няколко семейства от племето елмоло. Те решили да се скрият от вражески настроеното към тях племе самбуру. Заселниците успели не само да построят свои домове, но и да отглеждат домашни животни и да ловят риба. След известно време островитяните престанали да се появяват на брега. Роднините им изпратили хора, за да проверят какво се случва, но не открили никого. Празното селце било напълно непокътнато. Нямало и следи от нападения, борба или следи от спешна евакуация. Очевидно заселниците изчезнали безследно. Хората от племето самбуру твърдят, че змиите на острова са духове на техни мъртви предци. Учените обаче имат по-практично обяснение – вулканичните газове, които водата отделя, представляват силно токсичен халюциноген. Веднъж, попаднали под въздействието му, хората изгубват контрол и стават жертва на крокодилите, дебнещи около бреговете на острова.

Селските къщурки все още продължават да съществуват на Енваитенет, но не се намират смелчаци, които да заживеят там. Мястото представлява туристическа атракция, която може да бъде наблюдавана отдалеч. Освен изоставените притихнали къщурки, желаещите ще видят подивели кози, бродещи из острова и нямащи намерение да изчезнат.