Palatka.bg

Добрите примери за римски амфитеатри, които се адаптират от модерността

Преди две хиляди години, когато могъщите римски императори управлявали значителна част от света, спрямо тогавашните разбирания за него, те искали името и делата им да се увековечат за хилядолетия напред. Един от начините да го постигнат било активното, мащабно и впечатляващо строителство. Амфитеатрите били сред любимите им проекти, както са спортните зали и футболните стадиони днес. Те строили големи обществени развлекателни комплекси или по-елементарно казано – амфитеатър. Това са големи, кръгли или овални открити места с повдигнати седалки, които служили за арена на различни забавления за поданиците на Империята като гладиаторски борби, битки с диви зверове, състезания и екзекуции.

Римските императори знаели, че трябва да направят всичко, за да се запази спокойствието на населението, а един от по-ефективните методи е забавлението.

Законът „Хляб и зрелище“

Почти всеки град с повече от няколко хиляди души разполагал със свой собствен каменен амфитеатър. Те били разпръснати из цялата Римска империя  – от Сирия до Испания и от Англия до Тунис. По-големите римски амфитеатри можели да поберат около 20 000 души, докато световноизвестният колизеум в Рим – най-големият римски амфитеатър бил с капацитет от 50 000 души.

До момента са открити 230 амфитеатри по цялата дължина и широчина на Римската империя. Много от тях все още стоят могат да бъдат разгледани, макар да са запазени в различна степен. Някои от тях дори все още домакинстват редовни събития като музикални концерти или състезания.

Арена Верона, Италия

Построен през първи век от н.е, Арена Верона, намираща се на Пиаца Бра във верона, Италия, е една от най-добре запазените древни структури по рода си. Както във всички амфитеатри, в Арена Верона са се провеждали известни гладиаторски битки и борби на роби с екзотични животни. Днес невероятна акустика и уникално местоположение правят римската арена идеално място за оперни спектакли, които привличат стотици хиляди посетители във Верона всяка година по време на ежегодния фестивал. Определено е далеч по-красив да слушаш опера в този страхотен амфитеатър пред това да гледаш как невинни хора и животни биват брутално убивани.

 

Арена Верона е с дължина 140 метра и ширина 110 метра. Оригиналната външна фасада имала три етажа и множество арки, които били почти напълно унищожени при голямо земетресение през 12 век, оставяйки само външния пръстен с два етажа и арки, построени от местни бели и розови камъни. Амфитеатърът във Верона има 64 входа и има капацитет да побере до 30 000 души.

Първият опит да се възстанови традицията Арена Верона да се използва като домакини на спортни и културни мероприятия е през Ренесанса. През XIX в. обаче е истинско възраждане на духа на този уникален амфитеатър. Няколко оперни спектакли се провеждат през 1850-те години. През 1913 г. по повод 100-годишнината от рождението на великия композитор Джузепе Верди, Веронският оперен фестивал е открит и оттогава не спира да бъде вдъхновение за участници и посетителите от цял свят. На всеки концерт присъстват 22 000 души.

Днес, градската управа се опитва да организира възможно най-много изяви и събития, които се провеждат почти всеки ден между юни и август, докато местните оперни и балетни формации изпълняват своите представления през зимата. Амфитеатърът Арена Верона е бил домакин и на няколко рок и поп концерта, сред които могат да бъда отличени имената на световноизвестни изпълнителите като Пинк Флойд, Алиша Кийс, Дийп Пърпъл, Дайър Стрейтс, Род Стюарт, Стинг, Бьорк и Уитни Хюстън.

Арена Пула, Хърватия

Арена Пула се намира в красивия хърватски град Пула. Амфитеатърът  е построен между 27 пр.н.е. и 68 г. сл. н.е. и е сред шестте най-големи оцелели римски арени в света и единственият останал римски амфитеатър, който има четири странични кули и всичките три римски архитектурни ордера са запазени.

Амфитеатърът е дълъг 132 метра и широк 105 метра, а капацитетът му е 23 000 зрители. Тъй като структурата е построена  върху склон, само една част от външната стена е триетажна, а останалите имат само два етажа. Всяка от четирите кули е имала две „цистерни“, пълни с вода с парфюм, която да захранват фонтана в амфитеатъра или да се разпръсква върху зрителите. Амфитеатърът е притежавал и някои допълнителни екстри. Било е възможно той да бъде покрит с големи платна, за да се предпазват зрителите от жаркото слънце или от силен дъжд.

 

 

В Арена Пула основно са се провеждали гладиаторски битки. Амфитеатърът е бил използван за тази цел до 5-ти век, когато император Хонорий забранил гладиаторски борби. Но едва през 681 г. битките между осъдени затворници, особено тези, осъдени на смърт, и диви животни е изцяло забранена. По това време местното население вече било започнало да разграбва амфитеатъра, пренасяйки камъни от него за строителство на обществени и частни сгради. Тази тенденция била напълно спряна от Аквилейския патриарх едва през 13 век. През Средновековието вътрешността на Арената Пула се използва за основно за място, където да пасат овцете, организира от време на време турнири на Малтийските рицари и средновековни панаири и пазари.

През 1932 г. амфитеатърът е адаптиран и е превърнат в сграда, в която могат да се организират модерни театрални постановки, военни церемонии и обществени срещи и дискусии. Днес, с капацитет от 5000 души, Арена Пула е редовен домакин на концерти, филмови фестивали и прожекции и дори по-нестандартни събития като два професионални хокейни двубои, които се изиграха в амфитеатъра.

Амфитеатърът в Арл, Франция

Амфитеатърът в Арл е двуетажен римски амфитеатър, разположен в южния френски град Арл. Построен през 90 г. сл. н.е., амфитеатърът е бил в състояние да побере повече от 20 000 зрители. Арената е построена, за да осигури забавления на местното население, които най-често били под формата на състезания с колесници и кървави и брутални юмручни боеве и бойни състезания. Днес амфитеатърът в Арл привлича множество гости и туристи, поради многообразието на събития, които се организират тук.

Амфитеатърът е с големина от 136 метра на 109 метра и разполага с овална арена, заобиколена от тераси, аркади на две нива, система от галерии, дренажна система, както и множество коридори за достъп и стълбища за бързо напускане на посетителите. Тук са се провеждали гладиаторски борби в продължение на повече от четири века. След разпадането на Римската империя през 5-ти век, амфитеатърът се превръща в подслон за местното население, което постепенно го превръща в крепост с четири кули. Повече от 200 къщи били построени, за да се превърне амфитеатър в Арл в истински град с площад и два параклиса. Амфитеатърът изживява своя „градски“ период докрая на 18 век.

Между 1826 и 1830 къщите били премахнати, за да се разчисти мястото, а сградата да се възстанови като амфитеатър. Първите борби с бикове в арената се провеждат през 1830 г. Традиция, която продължава и до днес.

Амфитеатърът в Ним, Франция

Амфитеатърът в Ним се намира във френския град Ним. Външната фасада на сградата е с височина 21 метра и е декорирана със 120 арки, разделени на две нива. Вътрешността на арената е елиптична зона с дължина 133 метра и ширина 101 метра, заобиколена от 34 редици седалки, подкрепяни от сводеста конструкция. В оригиналния си вид амфитеатърът е разполагал с капацитет от 24 000 зрители, но днес местата са малко над 16 000.

Построен около 70 г. сл.н.е., амфитеатърът в Ним служил основно за провеждане на гладиаторски борби и битки между роби и диви животни. След разпадането на Римската империя амфитеатърът в Ним започва да играе важна военна роля и се превръща от спортна арена в крепостна, заобиколена от ров. През тези години, амфитеатърът в Ним служи като вид аварийно-защитно съоръжение за хората в града в случай на атака. През 12 век арената се превръща в седалище на местните благородници, които превръщат военната крепост в собствен замък.

През 18-ти век животът в рамките на замъка е толкова оживен, че амфитеатърът се оформят като минатюрен град с население от 700 души, живеещи зад стените му. Едва през 1786 г. започва възстановяването на амфитеатърът и опитите да бъде възвърнато първоначалното му величие.

Днес този амфитеатър е едно от основните места за представления в град Ним. По време на известния фестивал „Фериас“ в арена се провеждат множество бикоборски шоута. През лятото амфитеатърът се оживява под ритъма на музиката и концертите, които се организират тук.