Palatka.bg

Митовете за пътуването с круизен кораб, на които не трябва да вярвате

Пътешествията с круизен кораб са толкова опасни, че по-добре да не харчим парите си за тях. Много хора се успокояват с тези думи, все още усещайки тръпките по тялото при зрелищните кадри с потъването на „Титаник“. Но истината е, че всички слухове за страховити пътувания с кораби са измислени именно от онези, които не са се качвали на борда. Как иначе биха обяснили защо разказват истории, които се отнасят за плаването с круиз? Кои са най-разпространените митове за пътуването с круиз?

Ако корабът попадне в буря, нищо няма да ви спаси

Именно след филми като „Титаник“ повечето хора са започнали да се боят от лайнерите. Но пропускат важен детайл – историята, пресъздадена от режисьора Джеймс Камерън се е случила преди век. За цялото това време човечеството е напреднало в редица сфери на живота толкова много, включително в корабостроенето и навигацията, че днес според ЮНЕСКО круизните кораби се определят за най-безопасния начин за пътешестване.

Плаването със съвременен лайнер не е причина да се страхувате от притихнали насреща ледници, нито от бури с десетметрови вълни. Съвременните круизни кораби могат да се похвалят като най-добрите спътникови системи за навигация. Затова няма съмнение, че капитанът е наясно със спецификите на конкретния регион далеч преди началото на пътешествието. Ако се очаква буря или тя вече се развихря, екипажът бързо ще реагира и ще избере по-безопасен път. За щастие мащабите на океана позволяват да се даде воля на фантазията при извършване на всякакви маневри.

На лайнера няма кой да ти окаже първа помощ

Един от най-разпространените страхове е, че оказвайки се в открито море, няма да можем да получим нормална медицинска помощ. Добрата новина е, че на всеки туристически кораб работи медицински екип, който да е насреща. Медиците са обучени да оказват помощ във всякаква критическа ситуация. Разбира се, хирургически операции не се очаква да бъдат извършвани, но се случи инцидент, в който е наложително да се реагира по спешност, веднага ще бъдете транспортирани в най-близката клиника. Може би се питате как ще отплава толкова бързо огромният кораб до болничното заведение? С хеликоптер, разбира се – той винаги се намира на палубата на круизните съдове.

Няма място за хора, страдащи от морска болест

Хора, които подозират, че страдат от морска болест (или ако със сигурност знаят, че я имат), са категорични: круизът не е развлечение за тях. Но това е поредната заблуда. Съвременните круизни лайнери са обезпечени с доста добри стабилизатори на люлеенето. Благодарение на тях, туристите се наслаждават на пътешествието, без да усещат какъвто и да е дискомфорт. Но отправяйки се на път с кораб, винаги можете да вземете под ръка със себе си таблетки против гадене, които едва ли ще ви потрябват. Веднъж щом човек стъпи на палубата, бързо забравя, че не се намира на твърда земя.

Няма нищо  интересно в това да се носиш с дни из океана

Който смята почивката на круизния кораб за скучно прекарване на времето, нека помисли още веднъж. Онези, които никога не са се качвали на кораб, погрешно смятат, че там няма нищо интересно за правене. Като цяло повечето хора си представят престоя така: „отидохме в океана и това беше всичко“. Но истината е, че пътуването с круизен кораб дава възможност пред очите ти да се открие цял един нов свят. На палубата се намира всичко, което един луксозен хотел може да предложи: ресторанти, клубове, барове, казино, СПА центрове, аквапаркове – цял един плаващ курорт.

Мнението, че круизните кораби са развлечение само за пенсионери също е погрешно. И за деца, и за младежи е еднакво интересно. В последните години набира скорост модата да се прави сватбен подарък пътуване с круизен кораб – чудесен начин да прекараш медения си месец, изживявайки незабравими емоции.

На борда има прекалено много хора и е опасно

Наистина на круизния лайнер има доста хора, но това не означава, че ако се случи някой да ви досажда, ще се наложи да се справяте сами. Срещи с неприятни хора може да имаме и на суша,  но ако това се случи на туристическия кораб, можем да сме напълно спокойни – на борда непрекъснато дежури полиция, която е насреща в защита на пътниците.

Круизът е само за богати хора

В съзнанието на милиони хора продължава да живее стереотипът, че круизното пътешествие е само за богаташи. Отново, виновникът за съществуването на този мит е Холивуд. Пътешествието е открития океан не е удоволствие единствено по джоба на богаташите, но е и на обикновените хора – в тази сфера се предлагат пакети с услуги за всеки бюджет. Разбира се, в зависимост от парите почивката ще има своите разлики, но пътешествието с голям туристически кораб е възможно за всеки, който може да позволи да наеме стая в един средностатистически хотел на сушата.

Отдавна не е тайна, че стойността на круизното пътешествие е същата като отсядане в хотел в курорт. Все още е разпространено мнението, че пътешествието с круизен кораб е недостижимо удоволствие, присъщо на определени елити в обществото.

И не забравяйте! Пътуването с круизен кораб има още едно предимство – разнообразната програма, която предлага. Вие не само ще прекарате време в открито море, но и ще посетите интересни места на сушата. Във всяко пътешествие с туристически кораб в зависимост от цената се предвижда прекарване на време на плажове в различни страни, както и възможност да се насладите на забележителностите в градовете. За да успеете да свършите всичко това,  ще се възползвате от времето, в което лайнерът се намира в пристанището – около 1-2 дни.

Е, все още ли не сте си събрали багажа за пътешествието?