Palatka.bg

Пандо – най-големият жив организъм на планетата

Когато чуят за съществуването на най-големия жив организъм на планетата, много от нас си представят, че това е огромен кит или наследник на някое друго праисторическо животно, скрито надълбоко в недрата на океана. Но най-големият жив организъм на земята е гора. Тя се казва Пандо и не е обикновен лес от трепетликови тополи (Populus tremuloides ) – гигантска колония на организъм във вид на еднотипни дървета.

Често Пандо е наричан „Дървото Пандо“, с което се обозначава, че става въпрос за цялостен/единен организъм

Трепетликовият гигант се намира в центъра на американския щат Юта и на пръв поглед представлява най-обикновена широколистна гора, простираща се на 500 метра дължина и ширина от 120 метра. Всички близо 40 хиляди дървета постепенно умират, а на тяхно място изникват нови, използващи същата стара коренова система. На практика новите клони израстват от вече мъртвите дървета. Средната възраст на дърветата на Пандо е около 130 години.

Пандо може и да не се различава от обикновена гора, но учените не могат да спрат да се възхищават на разтърсващите открития, на които се натъкват по време на изследванията си

Оказва се, че тези дървета имат абсолютно идентични генетически показатели, присъщи само на единен жив организъм. Всички дървета на Пандо са свързани чрез една подземна коренова система.

Според учените гората Пандо тежи около 6000 тона – 3 пъти повече от Генерал Шърман – най-голямото дърво в света. Пандо се появил преди повече от 80 хиляди години, което го прави и първенец сред най-старите дървета на Земята. Макар и все още да няма доказателства, някои учени считат, че възрастта на Пандо би могла да е поне 1 милион години!

Гората Пандо понякога страдала от външни заплахи

Пожарите спирали пътя на нашествията на хвойната, която не успяла да завземе района на Пандо. Климатичните промени и сушата възпрепятствали разпространението на характерните за района дървета. По време на пожарите цялостният организъм Пандо продължавал да живее дълбоко под земята, а след всеки дъжд кореновата система раждала нови и нови дървета.

Невероятната гора Пандо била открита от хората едва през 1968 година. Ученият Бъртън Барнс описал Пандо като цялостен жив организъм въз основата на характерните морфологични характеристики. През 1992 година Пандо бил обявен за най-тежкият организъм в света.

За съжаление съвременното състояние на Пандо не е добро

Смята се, че необикновената гора умира безвъзвратно. Точните причини не са известни, но вероятно комбинацията от фактори като суша, пашата на животни и пожарите обричат на гибел древния организъм.

През 2006 година гората Пандо е обявена за едно от „Чудесата на Америка“.