Palatka.bg

Калейдоскопичните стълби в крайните квартали на Лима, Перу

Ако има магьосници, които могат да нарисуват с магическа пръчка дъгата, по която да се отправите на пътешествие, това със сигурност е художникът Зоматок (Xomatok) от Перу. Зоматок създава ярки геометрични мотиви, които подобно на безкрайни пътеки, изтъкани в цветовете на дъгата, кръстосват стръмния квартал Вила ел Салвадор в столицата Лима.

Стъпалата на стълбите, покрити с геометрични форми, преливащи в най-различни цветове, разсичат с драматичен размах фона на сивата градска атмосфера в квартала. Проектът е част от идеята на местната управа да даде възможност на творци да помогнат за трансформирането на обществените стълби в един от крайните квартали на Лима.

Художникът Зоматок успял да сътвори калейдоскопичната красота на цветния спектър, който се „стича“ по склоновете на квартала

Симетрията на рисунките, оцветяващи стълбите са също така и в духа на традиционното текстилно изкуство “liklla”. Ликла представлява ръчно изработено правоъгълно наметало, характерно за традиционното дамско облекло в Боливия и Перу.

След успеха на стичащата се дъга по стълбите на бедния квартал Вила ел Сервадор, вратите на перуанските домовe и стените на сградите също се превърнали в платна за изкуството на Зоматок. Цветните фасади създават магичен контраст със сивотата на квартала, в който пространството сякаш е пронизано от свободния дух на изливащи се от най-неочаквани ъгли цветове.

Зоматок посочва, че проектът ще обедини все повече местни творци, които ще работят за популяризирането на културните традиции в перуанското изкуство.

Роденият през 1985 година Зоматок е художник, който е завършил дизайн на рекламата в Националния технологичен институт за дизайн и комуникации в Перу. Младият дизайнер е работил за различни компании за графичен дизайн и рекламни агенции.

През 2007 година той се влюбва в стрийт арт изкуството, което открило нови хоризонти за представяне на перуанското изкуство пред световната публика. Манифестът на простотата на цветовете и връзката им с човека създава заобикалящия ни свят, смята творецът, който се радва на самостоятелни изложби на своите творби.