Palatka.bg

Остров Провиденсиа – райският остров, за който не сте чували, но в който ще се влюбите (+галерия)

Isla de Providencía или остров Провиденсиа е колумбийски остров, разположен в Карибско море, на около 225 километра от брега на Никарагуа

Островът и околният архипелаг са били част от редица държави през годините, но сега те принадлежат на Колумбия, въпреки че са разположени на повече от 804 километра от бреговата ивица на страната.

Провиденсиа е малък остров с територия от около 20 квадратни километра. Островът е част от три колумбийско-карибски острови, които съставляват Колумбийския архипелаг – Сан Андрес, Провиденсия и Санта Каталина. Сан Андрес е най-големият от трите острова, обхващащ площ от 26 квадратни километрa и се намира четири часа с лодка от Провиденсиа. Санта Каталина е най-малкият от трите острова и е свързан с остров Провиденсиа със 100-метров мост. Площта на Провиденсия и Санта Каталина обхваща общо 18 квадратни километра.

Провиденсиа е остров, който на пръв поглед изглежда планински, но всъщност най-високата му точка е около 36 метра над морското равнище

Островът съдържа редица екосистеми, включително мангрови гори, коралови рифове, морска трева, гори и множество планински пейзажи. Националният парк Стара Провиденсиа Bean Lagoon се намира на острова, за да защити крехките екосистеми и да контролира комерсиализацията на острова, стараейки се да не я изпуска от контрол.

Островът е принадлежал на не една и две държави през вековете, включително Англия, Испания, Никарагуа и накрая Колумбия. Местното племе Мискито първоначално обитава острова, преди да бъде нападнато от англичаните, които нахлули на острова и го превърнали в английската колония през 1629-1630 г. Провиденсиа се използвал спирка, където процъфтявала търговията с роби, отглеждал се тютюн, като естествено земевладелците използвали робите, за да отглежда продуктите си , които впоследствие продавали. През следващите векове островът променя собствениците си, като в даден момент е част от Никарагуа, независимо че Колумбия има сериозен интерес към Провиденсиа.

През 1928 г. правителствата на Колумбия и Никарагуа уреждат споразумение, в резултат на което Колумбия придобива пълен контрол над островите, а през 2012 г. Колумбия получи и контрол над морската зона около островите.

Спорната и непрестанно променяща се история на острова е засегнала и местната културата, която е повече карибска, отколкото колумбийска, а основните езици са английски, креолски и испански.Островът все още е до голяма степен девствен по отношение на масовия туризъм, неразвит и относително непознат, макар че островът съдържа безкрайно много неоткрити съкровища.

Providencia

Островът е изпълнен с пещери, по-малки заобикалящи го острови и към него принадлежат намиращите се наоколо морски защитени територии на ЮНЕСКО, които съставляват 10% от карибските коралови рифове.

https://www.flickr.com/photos/carrenojuan/31549563586/

Провиденсиа е известен като острова, чиито води са в седем цвята, което се дължи на разнообразието от тюркоазени, сини и зелени нюанси, които водата придобива

Островът е чудесно място за гмуркане с шнорхел, подводно плуване и (наземно и подводно) проучване на огромния природен пейзаж и екосистемите на острова. Провиденсиа е повлияла на колумбийската култура, създавайки голям брой реге и регетон артисти. Островът е жив, вибриращ и с много заслуги в различни културни направления и музикални жанрове.

Providencia

Островът е дом на десетки уникални и невероятни диви видове, един от които е черноземният рак (Gercarcinus Lateralis), който през месеците април и май слиза от планините и горите към океана, за да положи яйцата си. Тези раци масово се спускат по хълмовете в групи по хиляди, което създава удивителна гледка и е уникално преживяване, което може да се види само тук.

Providencia

 

ПРОМОЦИИ UPI BEAUTY

АРОМАТЕРАПЕВТИЧНИ МАСКИ-IMMUNIS