Palatka.bg

10 интересни факти за Дания, които си заслужава да узнаете

Дания – перлата на Скандинавски полуостров, не е просто страна с добър стандарт на живот в северна Европа. Населявана от 5,7 милиона души, Дания е интересна държава с богато историческо минало. Ето и 10-те факти, които може би ще сте любопитни да узнаете.

  1. Към територията на Дания принадлежат 474 острова, от които 76 са напълно необитаеми. Един от най-големите острови са Гренландия, както и Фарьорските острови, чиято дива природа привлича хиляди туристи всяка година.

През 1946 година САЩ се опитали да откупят Гренладния от Дания за 100 милиона долара. Горделивите датчани въобще не се двоумили и отхвърлили офертата.

  1. Националният флаг на Дания се смята за един от най-старите действащи флагове в света. Официалното му утвърждаване станало в далечната 1219 година.

Интересен факт за флага на Дания е и това, че със закон е забранено публичното изгаряне на чужди национални знамена, с изключение на датския флаг. Вие можете да го подпалите пред очите на тълпата и нищо няма да ви се случи.

  1. Конструкторите за деца LEGO били измислени в Дания още през 1949 година. След няколко години те били увенчани с небивал успех и започнали да се продават по цял свят.
  2. Най-популярният транспорт в Дания е велосипедът. Причината се крие не само в стремежа на датчаните да пазят екологично чиста околна среда, а просто защото за повечето датчани новият автомобил е почти недостъпен разкош. Размерът на данъка за такова средство за предвижване е един от най-високите в Европа и стойността му е колкото цената на една чисто нова кола.
  3. Датчаните обожават сладкиши и печива, но независимо от това, пълните хора не са голям процент от населението. Това се дължи на спазването на здравословен начин на живот.

  1. Повечето датчани владеят един или два чуждестранни езика. Най-популярен, разбира се е английският.
  2. Образованието и медицинските грижи в Дания са напълно безплатни.
  3. Много от магазините затварят врати между 17:00 и 18:00 часа. Затова ако искате да си купите нещо след работа, трябва или да побързате, или да пренаредите графика си.
  4. Датските мъже са много грижовни бащи. Раждането на детето е голямо събитие и всеки баща отдава напълно времето си в грижа за новия член на семейството.
  5. Дания е известна като страните с най-високи средни заплати в Европа – около 14 евро на час.

еуфУрия в Парк – театър Борисова

Vienna Schönbrunn Orchestra

СИМФОНИЧЕН СПЕКТАКЪЛ – ВИВАЛДИ ЗАВИНАГИ

НА ЖИВО В ПАРК-ТЕАТЪР “БОРИСОВА ГРАДИНА”

Advertisement