Palatka.bg

Уитиър – градът в Аляска, който се намира в една сграда

Ако умеете да се разбирате със съседите, може би за вас градчето Уитиър на полуостров Аляска е идеалното място за живеене. Там се намира огромен жилищен блок, под чийто покрив живее почти цялото местно население. Затова Уитиър е известен като градчето-блок.

Необикновеният Уитиър (Whittier) е на около 100 километра от Анкъридж, най-големият град американския щат Аляска. Уитиър се появил през 50-те години на миналия век като военен форпост. В последните десетилетия местните жители започнали да се стичат в бившите военни казарми в центъра на града. Те се наричат Кулата Бегич, въпреки че на практика представляват едно здание във формата две кули, съединени от едно скеле.

Откъм вътрешността на залива огромният жилищен блок прилича на съвсем обикновена сграда, наподобяваща блоковете в комплексите за живеене из цяла Източна Европа.

С какво Кулата Бегич в по-различна от обикновен жилищен блок?

Кулата Бегич е дом на три четвърти от 270-те жители на Уитиър. Но сградата не служи единствено за жилище – зад стените й се помещават поща, супермаркет, полицейски участък, обществена пералня, болница, кметство и дори басейн с топла вода. Дори магазинът да не е голям, той напълно задоволява нуждите на жителите на кулата-град. В специално обособена част има и детска площадка с пясъчник, който обаче вместо с пясък, е покрит с дървени трици.

В Уитиър ще се натъкнете на малко други жилища. А причината за това е, че в суровите условия на климата на севера, най-удачно е заселниците да живеят компактно и функционално на едно място.

Училището на градчето е свързано с блока чрез подземен тунел. Затова и на децата почти не се налага да излизат на улицата, където през по-голямата част от времето духа силен мразовит вятър.

Ако се чудите дали, ако попаднете в Уитиър, ще се наложи да отседнете при непознат на гости, не се притеснявайте – градчето разполага с хотел в блока. От прозорците ще се насладите на чудесни панорамни гледки с върхове, покрити с вечен сняг.

Ако закъснеете с прибирането вечер, ще спите в колата си

Уитиър не се намира далеч от Анкъридж, но екстремните природни условия често се оказват препятствие за неподготвените туристи. За да попаднете тук, трябва да се качите на предназначена за целта лодка, а после да преминете през 4-километров тунел – вторият по дължина в Северна Америка. Той е добре осветен и има пешеходни части, като сe простира под участъци с железопътната мрежа на Аляска.

Преминаването през тунела се преустановява всяка вечер в 22:30 часа. Онези жители на Уитиър, които закъснеят и не успеят да се приберат навреме, остават да пренощуват в колите си.

Природа и туризъм в Уитиър

Живописни планини обгръщат необикновената кула Бегич. Жителите обожават своята природа – хора и животни делят дивата земя на Севера. Елените са едни от най-разпространените диви обитатели на фиорда, където се издига и градчето.

Ако се отправите на изток, само на няколко стотин километра от Уитиър, ще имате възможността да зърнете и гърбати китове, които плуват необезпокоявано във водите на залива Принц Уилям.

Жителите на градчето толкова са свикнали с живота тук, че смятат, че той по нищо не отстъпва на обикновените градове.

Дори Уитиър да не е най-известната туристическа дестинация, за която можете да се досетите, той привлича посетители. Тук прииждат големи круизни кораби, за да могат гостите на града да се насладят на несравнимо красивата и сурова природа на Аляска.

В летните месеци температурата се покачва до 22 градуса по Целзий – време за разходки и за възхитителни панорамни снимки. Освен привлечени от необичайния град, пътешествениците посещават и Музея на японската окупация на Аляска по време на Втората световна война и изоставените военни казарми.

 

 

Mясто наречено другаде

Vienna Schönbrunn Orchestra

СИМФОНИЧЕН СПЕКТАКЪЛ – ВИВАЛДИ ЗАВИНАГИ

ТЕАТРАЛНИ ПОСТАНОВКИ

Advertisement