Palatka.bg

Уади Ал-Салаам – най-голямото гробище в света

Уади Ал-Салаам, което буквално означава Долината на спокойствието, е ислямско гробище, разположено в свещения град Наджаф, Ирак. Гробището покрива площ от 1485,5 акра и е последен дом на милиони хора, което го превръща в най-сериозния претендент за титлата “Най-голямото гробище на земята”. Самият Наджаф е един от най-големите градове в Ирак, с население от близо 600 000 души. Прилежащият към Наджаф огромен град на мъртвите се простира до 10 километра по долината. Гробището Уади Ал-Салам е и единственото гробище в света, което продължава да е активно след повече от 1400 години употреба.

Гробището има огромно значение за шиитите в страната, заради вярването, че душите на всички правоверни мъже и жени ще бъдат преместени там, без значение къде са били погребани телата им. В това гробище са били погребани много пророци, царе, князе и султани, включително пророците Худ, Салих и Аятолах Мохамед Бакир ал Садр, както и ислямския водач и братовчед на пророка Мохамед Али ибн Аби Талиб живял в първата половина на VII-и век.

Гробовете и гробниците в гробището Уади Ал-Салам са построени от печени тухли и гипс и се издигат на различни нива

В рамките на комплекса могат да бъдат открити разнообразни лобни места, които отговарят на финансовото и социално положение на техните собственици в техния земен път. Съществуват и много подземни гробници, които оформят цели стаи и зали под повърхността на земята. Любопитно е и, че различните периоди от експлоатацията на гробището са оказали и своето влияние върху цялостния вид на комплекса. Гробовете от 30-те и 40-те години на миналия век имат свой собствен стил, който демонстративно издига някои елементи на по-високо ниво, спрямо заобикалящите гробници. Човешката суета и его понякога не умират с нас.

По време на войната в Ирак през 2003 г. тежко въоръжените бойци на иракската армия и милиции често използват гробищния комплекс, за да се скрият и организират засади на приближаващи вражески единици. Американската тежка военна техника не може да навлезе в района, заради множеството построени гробници и структури. Местните въоръжени мъже, които познавали перфектно района обикновено атакували изненадващо, а след това се отдръпвали и се скривали в гробниците.

 

Mясто наречено другаде

Vienna Schönbrunn Orchestra

СИМФОНИЧЕН СПЕКТАКЪЛ – ВИВАЛДИ ЗАВИНАГИ

ТЕАТРАЛНИ ПОСТАНОВКИ

Advertisement