Palatka.bg

10 любопитни факта за Червено море

Червено море е най-чистото и топло море на света. То е истински рай за любителите на разнообразни цветни коралови рифове.  Названието на едно от най-впечатляващите морета на планетата идва от превода от гръцки език на Erythra Thalassa. “Червено“ море е наименование, което се среща изключително в европейските езици. Например, на иврит то е познато като „Ям Суф“ – тръстиково –  заради тръстиковата растителност, покриваща Суецкия залив, а в Египет – „зелен простор“.

Необятното и възхитително Червено море крие не само геологически тайни, но то е носител на библейска символика. С помощта на божествената сила Моисей разделил Червено море, за да преминат израелтяните на отсрещния бряг и да се спасят от преследванията на войската на Фараона.

Какви са интересните научни факти за Червено море?
  1. Червено море е най-соленият морски басейн в Световния океан. Един литър вода съдържа 41 грама сол (в Черно море – 18 грама, в Балтийско море – само 5 грама сол на литър вода).
  2. Червено море е най-топлото сред всички морета. Температурата на водата през пролетта достига до +30°С в южните и +22°С в северните части. Съществува предположението, че в най-дълбоката точка на дъното на морето, температурата на водата е цели +21°С. В зимните месеци температурата на морската вода не пада под +20°С.
  3. За година над морето падат не повече от 100 мм атмосферни валежи (най-вече през зимните месеци), като в същото време се изпарява 20 пъти повече вода – 2000 мм. Това означава, че всеки ден от повърхността на морето се изпарява над половин сантиметър вода. При пълна суша този воден дефицит в морето се компенсира от прииждащата вода от Аденския залив.
  4. В Бабелмандебския проток едновременно съществуват течения, вливащи се в Червено море и излизащи от него. В течение на една година в морето се влива 1000 куб. км. повече вода, отколкото изтича от него.
  5. За да се осъществи пълен водообмен в Червено море, са необходими общо 15 години.
  6. Главната особеност на Червено море се състои в това, че в него не се влива нито една река, а обикновено реките носят пясък и тиня, които съществено намаляват прозрачността на морската вода. Ето защо водата в Червено море е кристално чиста.
  7. Червено море е изключително младо. Неговото формиране започнало преди около 25 милиона години, когато в земната кора се появила пукнатина, която довела до образуването на Източноафриканския разлом. Под въздействието на центробежната сила на земята, континенталната африканска плоча се отделила от арабската, и между тях, в земната кора се образувала яма, която в течение на хиляди години се запълнила с морска вода.
  8. Плочите се движат непрекъснато – бреговете на Червено море се раздалечават със скорост 1 сантиметър годишно или 1 метър в продължение на век. При тази скорост на разширяване за 200 милиона години Червено море би трябвало да стане широко, колкото целия Атлантически океан.
  9. През 1869 година, когато бил открит Суецкият канал, водата в Средиземно море се вляла в Червено море и така започнала миграцията на подводната флора и фауна в двете посоки.
  10. Червено море няма конкуренция по разнообразие от корали, подводна флора и фауна. Почти 2 хиляди километра е дълга крайбрежната ивица, покрита от разнообразни коралови рифове.