Palatka.bg

Най-големият калейдоскоп в света се намира в Саудитска Арабия

Ако обичате да се пренасяте в хипнотичния свят на образите, можете да се гмурнете в сюрреалистичния свят на най-големия калейдоскоп в на планетата. Дизайнерското студио Stufish построи в Саудитска Арабия огледална калейдоскопична инсталация, показваща непрекъснато променящи се образи, в които могат да се потопят посетителите на атракцията.

Невероятният калейдоскоп е достоен за Световните рекорди на „Гинес“. Височината му е 6 метра, а дължината достига 40 метра. Първите хора, които изпробвали калейдоскопа, били участниците в международната технологичната конференция LEAP-2022, която се провежда в столицата Рияд.

По думите на създателите на проекта, гостите могат да се насладят на възможността да изпитат незабравимото усещане да се намираш в най-големия калейдоскоп, наречен LEAPspace. Космическият вид на инсталацията се дължи на изградената конструкция цилиндър с 12 страни, покрити с огледално фолио, което се осветява от LED плочки.

Но е по-сложно, отколкото изглежда

Студио Stufish използва уникалното отразяващо фолио GiantMirror – безупречно гладка повърхност без нито един шев или визуален дефект. Липсата на гънки и неравности създава условия за съвършено визуално възприятие на зрителите.

Дизайнерите подготвили и презентация с емблематични за Арабския полуостров образи като безкрайното синьо небе, морските дълбини и изображения на природата, включително арабски мотиви. С помощта на цифрови ефекти образите се сливат във вътрешността на цилиндъра, отразявайки се върху огледалната повърхност. Така се създава калейдоскопичен ефект, точно като в познатите детски играчки калейдоскопи, но с по-голям ефект. Зрителите се озовават в голямо дълго помещение, и дори да страдат от клаустрофобия, няма да усетят никакъв дискомфорт.

За да изпробват резултата от търсения оптически ефект, създателите на калейдоскопа използвали очила за виртуална реалност. По този начин те искали да установят, че плавните преходи и образите нямало да предизвикат неприятни усещания при по-чувствителните хора.

„Чувствата, които ще изпитате в калейдоскопа, напомнят най-обикновен преход от една стая в друга. Те са различни. Едни размиват границите помежду си и ни карат да губим представа, а други отново ни връщат в реалността, разкривайки пред нас познати образи“, казват създателите на проекта.

Триъгълните входове и изходи в двата края на цилиндъра позволяват на посетителите да се движат напред в коридор с огледални стени. Те са внимателно замаскирани, за да не пречат на визуалното възприятие на цветовото пространство.

еуфУрия в Парк – театър Борисова

Vienna Schönbrunn Orchestra

СИМФОНИЧЕН СПЕКТАКЪЛ – ВИВАЛДИ ЗАВИНАГИ

НА ЖИВО В ПАРК-ТЕАТЪР “БОРИСОВА ГРАДИНА”

Advertisement