Palatka.bg

Възхитителният Червен плаж Пандзин в Китай

Китай е вдъхновяващо икономическо чудо и цивилизация със забележителна хилядолетна история. Обаянието на тази азиатска страна не се изчерпва единствено с нейната богата култура. Разнообразната китайска природа, достойна за внимание, рисува контрастни картини, които предизвикват възхищение. Завладяващ спектакъл от алени багри е Червеният плаж край град Пандзин. Това е червеният бряг на река Ляохе в северозападната част на Китай, който приковава вниманието с удивителния си цвят.

Килим от контрастни цветове

Яркочервеното оцветяване на плажа се появява в периода на узряване на морския плевел suaeda salsa. Точно тогава растението добива множество оттенъци на червената гама. Благодарение на киселинната почва и съдържащите се в нея соли, специалният вид трева вирее изключително добре на бреговете на Ляохе.

Цъфтежът започва през лятото, като първоначално речната ивица е покрита в свеж зелен цвят. Постепенно с узряването на плодовете на растенията през есента, кървавите багри започват да превземат бреговете. През ноември яркият червен цвят на семената създава илюзията за безкрайно алено море, пресечно по средата от блестящата сребърно-синя река Ляохе.

Въпреки че растението suaeda salsa е разпространено по целия свят, само на Червения плаж в Китай то се превръща в неповторима ярка магия. Кървавото море не е просто удоволствие за окото и за обектива на фотографите. Оказва се, че растението suaeda salsa заема специално място назад в историята на китайския народ. Независимо от горчивия си вкус, за две години по време на големия китайски глад (1951-1961 година), плевелът спасил от гладна смърт народа в тази част на Китай.

Многообразна дива природа

Площта на Червения плаж надхвърля 130 квадратни километра – огромна блатна защитена зона. Територията се обитава от над 260 видове птици, включително от рядък вид червен жерав и изчезващ вид чайка. Освен това тук живеят над 400 видове животни.

Дивата природа на Червения плаж е под заплаха. От една страна причина за това е влиянието на човека, а от друга – наличието на нефтено находище в средата на блатните територии. Еколозите предприемат действия по защита на биоразнообразието, доказвайки, че местната екосистема е ключов фактор за поддържането на чиста вода. В плантациите край Пандзин се отглежда и един от най-хубавите сортове ориз, който бил част от менюто на спортистите по време на Зимните олимпийски игри в Пекин през 2008 година.

Червеният плаж край Пандзин е защитена зона, която приема туристи под строго определен контрол. Това се случва само в обособена за посещения част. През 1984 година Червеният плаж се превърнал в екотуристическа дестинация. За разходки на посетителите е построена единствената дървена пътека-мост. Тя се простира на дължина от два километра навътре в безкрайното червено море.