Palatka.bg

Като от изгубения свят: Рорайма – прочутата планина на Южна Америка

Планината Рорайма е едно природните чудеса на Южна Америка. Заради плоския връх и отвесните склонове, Рорайма често е наричана „планината маса“. Официалното наименование на тази „трапеза“ на исполините е Тепуи Рорайма. На езика на местните народности Рорайма означава „голям синьо-зелен“, а Тепуи – „дом на боговете“. Като истински плаващ остров, особено в облачните дни, внушителното каменно плато сякаш се носи в безтегловност. Това е така, защото поради особеностите на своето географско положение, над планината постоянно се постила ефирен облачен воал.

За първи път това удивително място било описано от английски историк и пътешественик сър Уолтър Рали в далечната 1596 година. Планината играе важна роля в митологията и фолклора на местните индиански племена. Освен това, тя вдъхновила сър Артър Конан Дойл за написването на легендарния роман „Изгубения свят“.

Рорайма, която попада в националния парк Канайма, се простира от юг на север на цели 14 километра! Тя е разположена на територията на три страни, като площта й е около 31 км2. Това е същинската точка на пресичане между Венецуела, Бразилия и Гаяна.

Границата между трите страни преминава през самия връх на планината. Около 85% от повърхността на платото се намира на територията на Венецуела. Планината често се свързва и с легендарния водопад Анхел, намиращ се на 220 километра в северозападна посока.

Неповторимата природа на Рорайма

Платото Рорайма се издига на височина от 2338 метра над околностите и на 2810 метра над морското равнище. Това е най-високото място в планинската верига Пакарайма. Планината принадлежи към едно от най-древните геологически образувания на планетата. По оценка на учените, възрастта на платото е поне два милиарда години!

Уникалната екосистема на планинския хребет включва в себе си множество видове от флората и фауната. Един от най-интересните представители на животинския свят е гвиански арлекин – малка черна жаба, която не умее нито да скача, нито да плува. В случай на опасност тя просто се свива на кълбо и се скрива в дупките между камъните.

Как да покорите Рорайма

Не е лесно да покорите планината Рорайма. Единственият начин да изкачите това невероятно природно чудо е предприемете поход от страната на Гран Сабана във Венецуела.

Изкачването на планината обикновено отнема около седмица. За да достигнете подножието на самия връх, са необходими два дни. А преодоляването на най-връхната точка и спускането отнемат около четири дни. Разбира се, вероятно ще поискате да останете поне един ден на върха на тази древна и величествена планина.

Най-доброто време за планинския поход е през сухия сезон – от декември до април. Дъждовният период е доста по-опасен, но изключително чаровен със своите буйни водопади. А тук те са толкова много!

Освен това, не забравяйте, че дори в сухия сезон на върха вали дъжд почти всеки ден. Това означава, че ще се озовете в прохладен климат. Затова не пропускайте да се екипирате с топли дрехи.