Palatka.bg

Храм– паметникът „Св. Александър Невски“- символът на България

Позлатените куполи на катедралата „Св. Александър Невски“ блестят от слънчевите лъчи. Обявен през 1955 г. за паметник на културата от национално значение, храм-паметникът се издига величествено повече от век на площада, носещ същото име.

Построяване

Решението за изграждането на катедралата е взето през 1879 г. по време на Учредителното  Народно събрание във Велико Търново  по предложение на  Петко Каравелов.  Първият камък е  положен на 19.02.1882 г. (дн. трети март), а последният – през 1912 г.  ( въпреки че катедралата е осветена 12 г. по-късно). Храм-паметникът  е израз на почит към всички, дали живота си за Освобождението, както и  към руския цар Александър  II Освободител.

Първоначално е щял да бъде построен в старата столица Търново, но по настояване на княз Александър I Батенберг се избира град София. Мястото на строежа също е подбрано внимателно. То  е било най-високата  точка в тогавашна София и е предлагало панорамна гледка към града.

 Иван Богомилов е избран за главен архитект на строежа, но  след като умира,  на негово място идва италианецът  Александър Померанцев, който променя  някои от идеите на предшественика си. Той увеличава капацитета на храм-паметника – катедрала може да събере 5000 поклонници вместо първоначалните 1500. Италианският архитект включва елементи от Асеновата крепост и  църквата „ Христо Пантократор“ в гр. Несебър при построяване на катедралата.

Името

Решението за името на храм-паметника се взима от цар Фердинанд – като благодарност към Царя- Освободител.

Aлександър Невски е новгорски княз, светец и покровител на руската войска. Известен е с  победата си над настъпващите към Новгород шведски войски през 1240 г. на река Нева. Оттам получава името си Невски. На мястото, където се е провела битката, по-късно е построен Санкт Петербург- столицата на царска Русия.

По време на Първата световна война обаче България и Русия застават в противоположни блокове. Русия бомбардира гр. Варна на  14.11. 1945 г. , след което правителството на Васил Радославов решава да прекръсти катедралата на „ Св. Св. Кирил и Методий“. След поражението на България обаче Светият Синод настоява да се върне старото име на храм-паметника.

Интересни факти

Интересен факт е, че мястото, където сега се издига „Св. Александър Невски“, първоначално е било  определено за построяването на нов дворец на княз Батенберг, който го преотстъпва за строежа на катедралата.

Символът на българското православие е вторият  най-голям православен  храм на Балканите след  „Свети Сава“ в Сърбия.  12-те камбани на катедралата тежат повече от 20 тона, могат да се чуят в радиус от 15 км.  и са докарани от Москва.

Трите престола на храма  – централният, носещ името на  св. Александър Невски, южният с името на  св. Цар Борис и северният с името на братята  Кирил и Методий- са   осветявани два дни ( 12-14 септември, 1924 г.).

Катедралата всъщност е построена  върху някогашно гробище – част от некропола на Древна Сердика.

 В основата на облицованата с бял врачански камък катедрала е вградена капусла на времето с имената на членовете на правителството и причините за построяването ѝ.

Храм- паметникът с позлатените куполи  се превръща не само в символ на българското православие, но и в  една  забележителност, която краси площада „Св. Александър Невски“ със своята величественост.