Palatka.bg

Стобските пирамиди – българска гордост, на която задължително трябва да се насладим

Може би не сте чували за Стобските пирамиди, които се намират близо до село Стоб (Кюстендилска област), сгушено в западните поли на Рила, но те са обявени за природна забележителност през 1964 г.

Образувани  в причудливи форми, пирамидите носят имената си (Братята, Невястата,  Самодивските комини, Сватовете) гордо, а техните скални тела са огрявани от слънцето и брулени от вятъра. Попиват в себе си цветовете на сезоните и предоставят изглед към необятните хълмове на Рила планина.

Stobski piramidi

Изтъкани от легенди

За формирането на Стобските пирамиди се носят от глас на глас различни легенди, всички свързани с любов.

Преди много години момиче и момче се влюбили и пожелали да се оженят. Майката на момичето не била съгласна с решението им. Затова решила да отиде на равнината, където сега се намират пирамидите, и забучила голям кръст, който пропукал земята. Проклела детето си, когато целуне свекъра си, всички гости на венчавката да се превърнат в камъни. На деня на сватбата двамата влюбени били много щастливи, гощавали се, празнували, а майката на момичето останала у дома си, молейки се желанието ѝ да се изпълни. Когато дошъл моментът булката да целуна свекъра, проклятието на майка ѝ се сбъднало и всички присъстващи се вкаменили.

Stobski piramidi

Друга легенда разказва за нещастната любов между българка и турчин.

Те не можели да бъдат заедно, разделяни от религиите, които изповядвали.  Сърцето на девойката не издържало от мъка по неосъществената любов. Отчаяна, тя се хвърлила от скалата, която се превърнала в пирамида, носеща името „Невястата“.

Трети мит, който се разнася в стобския въздух, е отново свързан с сватба.  В миналото, когато женели момите и момците, младоженците нямали право да видят лицата на булките си преди сватбата. Първият човек, който можел да види как изглежда момата, бил самият младоженец.

DSCF6283

Един ден сватове от село Колибите взели невяста от село Стоб. Като всички останали  булки и тя криела лицето си.

По пътя сватовете запели песен- молба към вятъра, молейки го да надигне булото на момата, за да  видят дали е хубава, или грозна:

„Я подувни, ветре ладовина,
я подигни превез на невеста,
да видиме защо дни губиме,
дни губиме и конье мориме.“

В същия момент духнал вятър и повдигнал булото на момичето. Така се разкрило хубавото му лице. Кумът видял колко е красива булката, не се сдържал и поискал да я целуне. От изненада всички се вкаменили от срама,  с който щял да  се опозори не само кумът, а и невястата.

Хроники на Стобските пирамиди

Още от древността в различни хроники се споменава средновековният град Стоби, на чието място сега се намира селото. Градът процъфтява през IX в., но три века по-късно е разрушен. Възстановен е по времето на Втората българска държава.

За града  и за намиращата се близо до него църква „Св. Прокопий“ се споменава и в Хрисовул  (царствена плоча) на цар Иван Шишман, дадена на Рилския манастир през XIV век.

Църквата „Св. Прокопий“  е единствената в България, кръстена на светеца.  Той е бил защитникът на  младоженците. Сградата е изградена  през XIV  в.,  но е разрушена. В последствие е възстановена отново през  XIX век. Обявена е за паметник на културата.

Скобските пирамиди са красива природна забележителност, с която трябва да се запознаете и разгледате отблизо.