Palatka.bg

Съвременните пещерни хора: защо хиляди китайци живеят в подземни домове

Китай е древна цивилизация с необятни културни порядки. В някои райони на централните части на страната и до днес се поддържа жива традицията да се изграждат жилищни домове, вкопани в земята. Такъв в случаят в град Санменхи, провинция Хенан, където местните жители нямат ни най-малкото намерение да изоставят многовековната традиция. Това е и причината родното им градче да се е превърнало в магнит за туристи от цял свят.

Историята на домовете яодун („пещерни къщи“) води началото си от бронзовата епоха, когато китайците живели в дълбоки ями и землянки. Доста по-късно, във времената на империята Мин, тези постройки придобили съвременен вид. Появили се и квадратни или правоъгълни дворове, които се споделяли между няколко семейства.

През 2011 години жилищните съоръжения в град Санменхи станали част от списъка с нематериално културно наследство на Китай, а днес се намират под закрила на държавата

Домовете, изградени в склоновете на хълма, се намират на дълбочина от 6-11 метра под земята. Те са изключително енергоспестяващи – през лятото температурата вътре не превишава 20 градуса, а през зимните месеци не пада под 10 градуса.

Повечето къщи в Санменхи са модернизирани и разполагат със санитарни възли и електричество. Най-облагородените жилища са т.нар. „яодуну“, където биват настанявани туристите. На желаещите се предлага не само да разгледат забележителностите в района, но и да се нахранят с местни блюда. За цял месец престой в такава къща без особени удобства ще се наложи да заплатите около 30 долара.

В автентичните къщи и до днес живеят местни хора. Те харесват условията в своите домове и когато семействата им се разрастват, просто изкопават нова къща в земята, поддържайки многовековната традиция жива.