Palatka.bg

Враца – градът на Ботев, сгушил се в красотата на величествения Балкан

Уют. Високи планини. Богата история. Това характеризира Враца. Българският град се намира в северозападната част на страната и често се свързва с едно от най-трагичните събития в историята ни – смъртта на големия герой и писател – Христо Ботев.

Първото, което ще забележите, когато влезете във Враца е невероятната му природа

Високите върхове на Врачанския Балкан заключват града в красивата си прегръдка. Те се виждат от всяка една негова точка. Главната улица води към сърцето на града. Там се намира красив шадраван, разположен пред театъра. В ляво от тях е и паметникът на Ботев. В непосредствена близост до площада се намират Куртпашовата кула и Кулата на мешчиите.

Всяка година в седмицата на 2-ри юни се честват дните по случай гибелта на Ботев. Тогава Враца оживява и почита паметта на големия български герой. В театъра се провежда специален концерт. Цитират се произведенията на Ботев и актьори разиграват части от живота му. Още от самото начало кожата ви ще настръхне, а сърцето ви ще бие лудо. Във вените ви ще текат гордост и почитание. Тази емоция ще ви държи до край. Кулминацията на концерта е финалът му, когато оркестърът започва да свири химна на Република България. Цялата зала се изправя. Притаява дъх. Очите на публиката се пълнят със сълзи. Всички свеждат глава пред светлата памет на Ботев. След концерта следва тържествена заря, която обагря черното нощно небе в красиви цветове. На втори юни, по традиция, гражданите се качват на връх „Околчица“ във Врачанския Балкан, където е загинал героя, за да почетат отново паметта му.

Младежите също се включват активно в Ботевите дни. През една година се организира „Национална среща на детските и младежки парламенти и съвети Враца“, като през 2016 се състоя 8-мото ѝ издание. В нея участие взимат младежи от цяла България. Заедно почитат паметта на героя и дискутират по различни теми.

Ако изберете Враца за следващата си дестинация не пропускайте да се разходите по пътя, откъдето минава велоалеята. Може би ви звучи странно? Всъщност тя води до най-живописното кътче на града – ждрелото „Вратцата“. Ще се докоснете от близо до величествените върхове, които виждате от далеч. Там горе всичко е различно. Сякаш вече не сте в града, а в планината. Няма ги високите сгради и шумните улици. Зелените поляни са обгърнати от величествени дървета. Единственият звук, който чувате е този на течащата до вас река „Лева“. Също както в планината и тук сърцето ви се изпълва с уют и хармония. Усмивката грее на лицето ви, също както приветливото слънце над вас, което ви гали с лъчите си.

 

Враца. Градът, който слива величието на историята и природата в едно. Градът, който ни кара да настръхнем както от почит, така и от възхищение!