Palatka.bg

Най-странната жилищна сграда в света – московският кръгъл панелен блок

В началото на 70-те години руският архитект Евгени Стамо и инженерът Александър Маркелов създават планове за една меко казано необичайна жилищна сграда в столицата Москва.

Тя е трябвало да бъде оформена като пръстен на около 150 метра, ограждащ голям вътрешен двор с детски площадки, зелени площи и дори малък футболен терен

 

Сградата е трябвало да има над деветстотин апартамента и всички необходими услуги и съоръжения, включително магазини, аптека, перално помещение, студиа, поща и т.н. Когато блокът е завършен през 1972 г., властите на Съветската столица били толкова впечатлени, че моментално били изготвени планове за още по-голяма подобна сграда в Москва.

По това време летните олимпийски игри от 1980 г., на които домакин е именно Съветският съюз, градът взима решение да построи пет подобни пръстеновидни блока, за да символизира събитието и петте олимпийска кръга. Въпреки грандиозния план и хвърлената енергия, по времето, когато вторият пръстен е в процес на строеж през 1979 г., проектът вече започва да боксува и рязко да изоставя от изготвения график. Съветският съюз е на ръба на икономически колапс, а и обществото започва да осъзнава, че сградите са твърде скъпи за поддържане. Те също са обемисти и неудобни.

Освен това, предложеното местоположение на отделните блоковете е твърде отдалечено, за да осигури всякаква значима връзка с петте олимпийски пръстена. Дори и да е възможно това да се случи, пешеходците никога не биха могли да видят пръстените и символиката от нивото на улицата или да оценят композицията.

Днес и двете завършени сгради все още се използват като дом от хиляди московчани. Всяка сграда има девет етажа и над двадесет входа.

Намирането на правилния вход и на правилния апартамент е изключително трудно

Тайната на сякаш магическия начин, по който архитектите успяват да постигнат панелна конструкция, която да изгражда цялостна окръжност е, че изграждането на на практика сглобяемите сгради съществува допустимата грешка е шест градуса, която постепенно довежда отделните блокове до пълен кръг.

Още по време на изграждането се чуват отделни мнения на местни жители, че качеството е компрометирано и, че заради външния вид на сградата и цялостната идея се жертват множество допълнителни елементи и компоненти на сградата, които не правят впечатление на пръв поглед, но всъщност изграждат голяма част от комфорта при постоянното обитаване на един блок. Хората, живеещи в жилищните сгради се оплакват от изключително ниските температури в техните домове, изолация, която на практика не върши своята работа и твърде много архитектурни недостатъци в самите им апартаменти.

За никого в Москва, а вероятно и в целия Съветски съюз не е тайна, че тези две сгради са изключително скъпи, непрактични и едно от най-ярките доказателства, че подобни еднолични или взети от малък затворен кръг хора решения често са грешки, за които обаче плаща цялото общество. Вероятно вместо излишна показност и желание за демонстрация на сила, архитектурна и държавна мощ местните власти е трябвало да обърнат повече внимание на две основни и до днес неща – качеството и удобството на хората, които ще живеят в тези имоти.