Palatka.bg
Тапиока

Непознатата, но изкушаваща традиционна кухня на Салвадор

Какво е Салвадор и къде се намира? Салвадор е столицата на бразилския щат Баия, известен  с дълбоките си африкански корени. Той е третият по големина град в Бразилия и някога е бил столицата на страната. От бреговете на Салвадор е започнала някога търговията с роби. Впоследствие столицата е преместена в Рио Де Жанейро и Салвадор остава град със затихващи функции. Но тази афро-бразилска култура е известна в целия свят с две неща. Едното е фестивалите на Салвадор, които без да подценяваме карнавала в Рио, са толкова колоритни, уникални и запомнящи се, че всеки, който е бил на тях, носи прекрасни спомени. Другото най-запомнящо се в Салвадор е кухнята.

Ето едни от най-оригиналните традиционни ястия в Салвадор!

АкаражеАкараже

Тази традиционна храна е идеалната закуска между храненията. Акараже е ястие, приготвено от черен боб, добре сварен и след пюриран. След което се смилат скариди, смесват се лучена сол и черен пипер. След това сместа се оформя като топки или фигурки и се пържи в палмово масло. Местните хапват това ястие с ледено студена бира.

Тапиока

Тапиока

Тапиоката в Бразилия се приготвя много по-различно от тапиоката, която е разпространена в Съединените щати. В Баия и в цяла Бразилия, тапиоковото брашно се използва като сгъстител и дори като основа за обвиване или тортила. В Салвадор е най-добре да опитате тапиока със солени храни като скариди и чесън или по-сладка версия с банани и кондензирано мляко. Тапиоката позволява да се приготвя с огромно разнообразие от съставки, така че експериментирайте и открийте едно от най-обичаните ястия на Баия.

Мокека
Мокека

Това ястие от морски дарове се предлага в цяла Бразилия, но най-добре е да бъде опитано в  Баия. То е сред най-популярните ястия в Салвадор, така че очаквайте да го видите в много менюта. Основата обикновено е скариди, но може да съдържа и също бяла риба. Рибата или морските дарове се смесват с чесън, магданоз, черен пипер, лук, доматено пюре, кокосово мляко и тайната съставка – палмово масло. Всичко това се задушава и се разбърква при ниска температура и обикновено се поднася с ориз, който често се ароматизира с варено мляко. Това е доста тежко ястие, но със сигурност може да се опита в Салвадор.

Ватапа

Ватапа

Друго афро-бразилско ястие с кремообразна консистенция, Ватапа прилича на ястие къри и може да бъде почти толкова тежка храна, колкото мокека. Основните съставки са скариди, кокосово мляко и хляб, който обикновено се накисва в кокосово мляко. Добавят се чушки, джинджифил, фъстъци или кашу и палмово масло. То също се поднася с ориз, но е пикантно и има по-дебела, по-кремава консистенция от мокеката. Понякога скаридите се разменят за други съставки като риба треска, риба тон или пиле.

КокадасКокадас

След едно обилно и вкусно основно няма как да не се премине към десерта. Салвадор имат едно истинско сладко съкровище в торбата си с тайни, нарича се кокадас. Тази евтина и лесна за приготвяне сладост – сладки, също се среща в цяла Бразилия, но е била специалитет на Салвадор от векове. Простите съставки от кокосови стърготини, яйца и кондензирано мляко се смесват, често се слага кафява захар, може да се добавят и различни ядки. Сместа се пече в продълговати късове. Кокадас се продават по улиците и плажовете на Салвадор.