Palatka.bg

Кастел дел Монте – удивителният италиански замък!

На върха на малък хълм с изглед към града Андрия и съседните селца и градчета, в италианския регион Апулия, се намира един от най-особени и уникални замъци не само в Италия, но и в целия свят. Тази цитадела е построена още през 13-и век и до днес не само, че не е загубила нищо от чара си, но се е и разхубавила, благодарение на седемте века история, на които е била свидетел,а Кастел дел Монте е видял много.

Castel del Monte

Изключиелно интересно е, че цялата сграда е осмоъгълна, като всеки от осемте ъгъла е осмоъгълна кула сама по себе

Подобен геометричен дизайн и архитектурно изпълнение са били меко казано уникални за времето си…а всъщност и за модерността.

Замъкът е построен през 1240 г. от Светия римски император Фредерик II, но никой не знае каква е била причината за началото на този масивен строеж и каква идея се е криела зад този проект. Сградата не е била построена, за да защитава, тъй като около нея няма нито ров, нито подвижен мост, въпреки че археологическите проучавания предполагат, че първоначално може би е съществувала и допълнителна стена. Някои изследователи и историци смятат, че Кастел дел Монте не е нищо повече от ловна хижа, която просто е преминала, отвъд нормалните представи за подобна хижа, заради богатството, влиянието и властта, които собственикът ѝ е притежавал.

Castel del Monte

Когато е бил построен, замъкът не е бил чак толкова изолиран, колкото изглежда днес. Районът е бил изключително плодороден, с изобилие от вода и буйна растителност. Наблизо е имало и манастир – Санта Мария дел Монте. Много е вероятно именно от манастира да идва и името на замъка.

За съжаление на историците и изследователи на района, съществува само един запазен документ от ерата на Фредерик II, в който да се споменава за строежа на замъкаКастел дел Монте

В документа, датиращ от 1240 г., императорът заповядал на управителя на областта Капитаната да извърши някои допълнителни дейности по замъка. Естеството на работата обаче не става ясно, което не хвърля особено много светлина върху строежа и неговия замисъл.

Castel del Monte, Courtyard #3

Също така в архивите на Италия не съществува нито документ, който да споменава или по някакъв начин да доказва, че Фредерик II някога е използвал замъка с каквото и да е било цел. Напротив, има сериозни доказателства, че крепостта е била използвана като затвор и то още през 1246 г. В крайна сметка, независимо с каква цел и идея е създадена сгрдата, само след няколко десетки години тя се превръща в убежище по време на чумните епидемии, които взимат милиони жертви в цяла Европа. Именно Италия е една от държавите, които са сред най-големите жертви на коварната болест.

Castel del Monte

Уникалната осмоъгълна форма на замъка е предмет на множество дебати и дискусии сред учените

Фредерик II е отговорен за изграждането на много замъци и псотрояването на много крепости в областта Апулия. Нито един освен Кастел дел Монте обаче няма осмоъгълна форма. Някои историци предполагат, че осмоъгълникът се е смятал за междинен символ между квадрата, представляващ Земята и кръгът, представляващ небето. Фредерик II също така може би се е вдъхновил да построи замък в тази форма, виждайки по време на Шестия кръстоносен поход Купола на Скалата – светилище, намиращо се на Храмовия хълм в стария град на Йерусалим,  или пък Катедралния храм в Аахен. И двете сгради имат подобна осмоъгълна форма.

Castel del Monte

Замъкът някога е имал разкошно обзаведени стаи с мраморни подове и колони, мозайки, картини и гоблени, но през 18-ти век всички съкровища и ценности в сградата са били разграбени, а впоследствие вероятно многократно разпродавани и вече се намират в частни ръце или колекции из целия свят.

През 90-те години на миналия век замъкът е добавен към списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство, като организацията го описва като “уникален шедьовър на средновековната архитектура”.