Palatka.bg

Защо Зеландия е Нова?

Нова Зеландия е всичко онова, за което мечтаят авантюристите и търсачите на приключенски изживявания в екзотични земи. Но как ли наричали коренните жители тази далечна страна и съществува ли Стара Зеландия?

Името Нова Зеландия се свързва със Zeeland – една от дванадесетте провинции на Нидерландия. През XVII век под ръководството на мореплавателя Абел Тасман, нидерландските кораби пристигнали до южния остров, познат в наши дни като Нова Зеландия. Непознатите брегове в Тихия океан били обозначени на картата като Zeeland, което означава „морска страна“. И за да не възникнат обърквания, добавили nieuw – Nieuw Zeeland.

В продължение на 100 години новооткритите земи не будили интерес. Но през 1769 година бреговете на далечния остров били достигнати от британския пътешественик Джеймс Кук. Той изучил и описал детайлно острова, затова мнозина приписват откриването му като негово дело. Именно Кук наложил английското наименование New Zealand, както познаваме днес Нова Зеландия.

Затова можем да кажем, че „стара“ Зеландия съществува, при това те са цели две. Едната се намира в Нидерландия на устието на река Шелда. Другата е едноименният остров, който принадлежи на Кралство Дания.

Но как коренните жители наричат Нова Зеландия?

Маори, местните жители на екзотичния архипелаг, наричали своята страна Аотеароа, което буквално означава „земя на белите облаци“, „дълъг светъл свят“ или „страна на вечния ден“. В някои легенди Аотеароа се отнася за лодка, принадлежала на първооткривателя на свещения остров, а в други се разказва как той пристигнал, плавайки по дългите бели облаци.

Днес наименованието Аотеароа се радва на все повече популярност сред новозеландците. Тъй като езикът на маори е част от трите официални езици на страната, и обикновено националният химн започва с изпълнение на него, хората са свикнали да чуват старото название на Нова Зеландия. Нещо повече – мнозина смятат, че няма да е никак чудно Аотеароа да стане официалното име на страната, а Нова Зеландия завинаги да остане в историята.