Palatka.bg

7 страни, в които жените е желателно да не пътуват сами

Ако обичате да пътувате и сте независима жена или пък вашите предпочитания за туристически дестинации се различат от тези на половинката ви, внимателно прочетете тази статия. Да, всеки от нас има право да следва своите мечти и порив да пътува, но не забравяйте, че има места по света, за които трябва да сме нащрек, ако сме представители на нежния пол. Ако не искате да развалите своята екскурзия, постъпете максимално отговорно, като най-напред узнаете къде жените не е добре да заминават сами.

Австралия

Вероятно сте изненадани, защото Австралия е сред най-развитите страни в света. Но негативните моменти тук не са никак малко. Към този див край на планетата се стичат най-смелите и опитни туристи, които знаят как да се държат и какво могат да очакват. Ако не спадате към тази група, тогава помислите добре преди соло пътешествието си в Австралия.

Решилите сте да се изкъпете в топлите води на окена? Най-напред се уверете, че наблизо няма морски пчели, отровни медузи и смъртоносни октоподи. Нека добавим и срещите с бели акули, които са причина за най-честите злощастни инциденти с туристи в Австралия. Междувременно си отваряйте очите за паяци-стоножки, змии, подремващи крокодили. Внимавайте и с непредсказуеми пухкави кенгурута, които могат да ви нокаутират с един удар.

Всички онези разкази на туристи, които са се натъквали на змии в самолета и в хотелските стаи, не са измислици. Местните отдавна са свикнали да проверяват домовете си за нашественици, затова ако отидете сами там, не забравяйте да си отваряте очите като за двама.

Бразилия

Да започнем с това, че тази страна е една от най-привлекателните дестинации за туристи, особено за жени, запленени от образа на горещия бразилски мачо. Рио де Жанейро и Сан Пауло са визитните картички на Бразилия – жени от цял свят се стичат, за да се потопят в пищните бразилски фестивали. Но в тези каменни джунгли се крият доста опасности – според статистиката именно дамите, независимо от засиленото полицейско присъствие, често стават жертви на набези. Опитни мошеници лесно могат да ви ограбят и да отнемат ценните ви вещи.

От друга страна, лесно бихте попаднали в по-отдалечени квартали с високи нива на престъпност. Затова никога не се отклонявайте от определените туристически маршрути. Годишно в Бразилия се случват 40 хиляди убийстъва, а изнасилванията на туристки са често срещано явление: полицията с неохота се впуска в разкриване на такива престъпления, за да избегне конфкликти с местните престъпници.

Мексико

Въпреки че тази страна се отличава със самобитната си култура, удивителна природа и весел нрав на местните жители, чуждестранните туристки не са в безопасност. За съжаление Мексико носи негативния отпечатък на страна, в която се случват похищения на хора посред бял ден, а роднините на жертвите са изнудвани за внушителни откупи. Освен това в мексиканското метро е пълно с джебчии на портмонета, техника и скъпоцени вещи.

Вечер не предприемайте разходки в оскъдно облекло, особено в по-опасните квартали. Имайте едно наум за питейната вода и за уличната храна – често втората се приготвя, без да се спазват елементарни санитарни правила. Именно недобре изпеченото свинско месо или риба са причина за сериозни заболявания. Затова предпочитайте бутилирана вода от магазините. И внимвайте с евтините таксита – сега не е време за пестене на пари, защото често туристките биват ограбвани от самите таксиметрови шофьори.

Колумбия

Ако не сте се натъквали на новини от Колумбия или пък не вярвате, че още съществуват партизани, криещи се дълбоко в горите, че престрелките в големите градове са ежедневие, то се пригответе да имате наистина железни нерви. Приемете и този факт – в Колумбия съществува сексуално робство, а полицията не се занимава с разследванията на сексуални престъпления срещу чуждестранни туристки. Относително безопасни са северните части на Колумбия, където се намират по-богатите райони, охранявани от силите на реда. А в най-бедните квартали в южните части вилнеят свирепи престъпни банди, които се подчиняват на собствени закони.

Индия

Вероятно сте виждали всички онези приказни картини от Индия, пъстри дворци, танци и пищни одежди. Но съвременна Индия не е толкова близо до тази романтична приказка, в която благодордни знатни принцове се отнасят нежно и уважително със своите избраници. Според статистиката на всеки 20 минути в тази страна се случва изнасилване. Полицията реагира доста вяло на жестоките посегателства с оправданието, че мъжете също имат нужда от любов, макар и не дотам платонична. Освен това с навлизането на ехографската апаратура, абортите се увеличили до невиждани количества, тъй като в рода се приема, че момченцата са благодат, а момичетата носят единствено неприятности.

Филипините

За Филипините се носи славата за чудни екзотични острови, фин пясък и палми, но един от тези острови – Тави-Тави – е място, на което престъпността процъфтява. Там действат крадци и престъпни групировки, търгуващи със забранени наркотични вещества. Затова, ако случайно попаднете на този остров, рискувате да останете без пари, бижута и да се сдобиете с разклатено психическо здраве. Известни са случаи с туристки, които били почерпени със съмнителни коктейли, водещи до загуба на съзнание. Затова е добре да внимавате във Филипините, а препоръчително е да заминете там с компания.

Тайланд

В последното десетилетие Тайланд се превърна в една от най-предпочитаните страни. Някои туристи се чувстват като у дома си и дори са закупили свои имоти. Но има особености, развалящи идиличната картина за Тайланд. Коренните жители не умеят да шофират добре. Ако се наложи да използвате шофьорски услуги, бъдете готови да изгубите всякакво желание да продължите градското си пътешетвие. Според таксиметровите шофьори причината за страховитите маневри е невероятният трафик, но всъщност водачите на автомобили спират и отнемат предимство, както намерят за добре, без да се съобразяват с останалите коли, изскачащите от всички посоки скутери и минувачи. Ето защо трябва да внимавате и как се придвижвате пеша по тайландските улици.

А чували ли сте за проституцията в Тайланд, която била легализирана в далечната 1960-та година? Много момичета са заети в тази индустрия, като дори в най-обикновените салони за масажи се практикува платена любов особено на туристи, дошли да се възползват от ниските цени на най-древната професия.