Palatka.bg
Ровин

Ровин – най-романтичният град по бреговете на Адриатика в Хърватия

 Ровин, заедно с Пореч, е една от най-популярните туристически дестинации не само в района Истрия, но и в цяла Хърватия. Намира се на полуостров и околностите му, създавайки дишаща и романтична живопис. Тесни калдъръмени улички се спускат по склоновете към морето, а красивата църква „Св. Евфимия“ е поседнала на върха на хълма, държейки в шепите си посетителите и дарявайки им най-забележителния изглед към Ровин и неговият архипелаг, състоящ се от 22 острова и островчета. Това чудесно местоположение прави Ровин разпознаваем, привлекателен и страшно романтичен.

Ровин е град, разположен на западното крайбрежие

Ровин е град, разположен на западното крайбрежие на Истрия и е един от най-романтичните градове на Адриатика

 Средиземноморският климат, красивият стар град с тесни улички, малки площади и цветни къщички, риболовното пристанище, красивото и чисто море, полегналите изящно плажни ивици, го превръщат в гледка, избродирана от природната красота. Не е чудно, че това е една от най-важните туристически горещи точки в Хърватия. На върха на Стария град седи красивата барокова църква „Св. Евфимия”. От там можете да се насладите на прекрасната панорамна гледка към морето. Улиците на стария град са тесни, калдъръмени и нагоре-надолу.

От прозорците на шарените колоритни къщи

От прозорците на шарените колоритни къщи висят въжета с пране и превръщат гледката в истинско изкуство. Хората все още живеят там. Старият град има специална атмосфера през деня, но и вечер, когато хората запъплят по улиците. В тези преливащи от надвечер към вечерта часове можете да чуете музика на всеки ъгъл и да се отправите за по едно в някой от многобройните барове и ресторанти.

Може да зареете поглед и в малкия остров „Св. Катарина”.

Но Ровин не е само природни красоти  

Но Ровин не е само природни красоти и зашеметяващи гледки.

Той е град с много възможности за интересна и разнообразна почивка, независимо дали искате да се насладите на очарованието на многото му галерии и изкуства или да плувате на някой от красивите му плажове. И прекрасното е, че Ровин е жив през цялата година. Летните месеци далеч не са единственото време на годината, когато може да го посетите. Например, всяка година в края на септември се провежда фестивалът „Уикенд Медия“. На него присъстват  експерти от областта на комуникациите и бизнеса от цял ​​свят, което е голям шанс да научите нещо ново и да се забавлявате.

Както и останалата част от Истрия,

Както и останалата част от Истрия, Ровин е чудесно място за опознаване на кулинарното изкуство на местните готвачи.

Има много отлични ресторанти в града и около него, в които се приготвят вкусни ястия и се предлагат превъзходни качествени вина, които ще задоволят всеки вкус. Много от тях използват продукти, отгледани от местните фермери и следват традиционните рецепти. Но наравно с традициите, се ангажират и с откривателството на нови аромати и начини за готвене, за да осигурят на гостите си наистина кулинарни шедьоври. Ровин привлича много артистични личности, защото е изпъстрен от художествени галерии, разположени по тесните живописни калдъръмени улички. А всяка година има много изложби, на които могат да се купят произведения на хърватски и чуждестранни съвременни художници.

Ровин привлича много артистични личности

Ровин е истински образцов пример в туризма

Тук можете да се настаните, където ви сърце желае. От бутикови хотели близо до плажа, до по-големите с уелнес и спа, през очарователни апартаменти в центъра на стария град, луксозни вили с плувни басейни с всички възможни удобства, които се намират не само в град Ровин, но и в тихите села около него. А там, в селата, можете да се насладите на спокойствие, на тиха и красива природа. Или пък ако желаете да бъдете само на няколко крачки от красивите плажове и все още достатъчно близо до центъра на града.

Докато цяла Истрия е красив регион,

Докато цяла Истрия е красив регион, то Ровин е място, което изисква специално внимание.  В него традиционният начин на живот и съвременният начин на мислене се срещат, за да създадат специалната атмосфера както за местните хора, така и за гостите. Така че, независимо дали ще решите да отидете на еднодневно посещение или да наемете вила или хотелска стая, в Ровин със сигурност ще имате прекрасна почивка и ще се забавлявате.

От Ровин можете да вземете катамаран и да пътувате ежедневно до Венеция.

От Ровин можете да вземете катамаран

оже да зареете поглед и в малкия остров „Св. Катарина”.

оже да зареете поглед и в малкия остров „Св. Катарина”..

Снимки:

Bruno Naredo

Clive Hodges

Rob Hogeslag

mountainbogy

Timm aus Kiel

luco*

Tom

helluvastar