Palatka.bg
Гравенстеен

Мистериозният замък Гравенстеен, известен като Музея на изтезанията в Гент, Белгия

Едно пътуване до Гент, Белгия, не е завършено без посещение на мистериозния „замък на графа“, както се превежда замъкът Гравенстеен. Тази важна забележителност в Гент е замък с много бурно минало, тясно свързано със сложната, често бурна политическа и социална история на града. Това е единственият останал средновековен замък с вода около него и до голяма степен непокътната отбранителна система във Фландрия. Посещението в замъка на графовете дава пълна картина на хералдическата култура през 12 век. Портата, укрепленията, конюшните, та дори и кулите са отворени за посетители.

 

Гент
Гент
Изтезания в Замъка на графа

Когато стигнете до дългата вита стълба, значи сте достигнали пътя към музея на изтезанията на най-горния етаж в замъка на графа. Тук ще намерите уникална колекция от уреди за изтезания и принуда, както и колекция от оръжия. Тук е дори и известната гилотина на Гент.

Замъкът на графа

Замъкът на графа също така е домакин на всички видове културни дейности и събития по време на празненствата в Гент. Това е и популярно място, където се женят местните жители от Гент.

Върнете се във времето с помощта на тази величествена крепост

 Историята се връща назад към времето на римската окупация. След кратък период на викингски грабежи на Фландрия, сградата от по-ранните дървени конструкции в средновековието, се превръща в укрепление, изградено изцяло от камък, с 24 кули. Внушителната сграда на замъка Гравенстеен с неговата военна архитектура е символ на силата на Графа в бурния град Гент.

 Граф Филип Елзаски е искал всички да знаят, че той е главнокомандващият тук. На латински надпис над входа се казва, че граф Филип (1168-1191) е построил замъка през 1180 година. Усещането за богатство и власт, което носи замъкът, оживява, когато стоите на върха и погледа ви се разхожда из целия град Гент.

Върнете се във времето с помощта на тази величествена крепост

Промишлената революция прогонва рицарите от Гент

Ще бъдете очаровани от обратите в историята на замъка на графа. В края на 18-ти век Замъкът на графа се продава на частни собственици, които по-късно го превръщат във фабричен комплекс. През 1807 г. в крепостта в сърцето на Гент се е помещавала памучна фабрика, а пристройките й служели като примитивни жилища за около петдесет семейства работници. Когато фабриката е затворена и нейните работници напускат, замъкът на графа е бил в състояние на пълна разруха.

Историята за изтезанията

Историята за изтезанията, превърнала замъка в наши дни в туристическа забележителност на Гент, трябва да се съхрани за поколенията

Замъкът на графа става символ на злоупотреба с власт, феодални репресии, ужасни методи на изтезания и жестока инквизиция по отношение на народа на Гент. Възстановяването на замъка на графа му дава нов смисъл и световна слава като най-важната туристическа забележителност на Гент. Замъкът е бил напълно реставриран до оригиналния му вид в края на 19 век.

Снимки:

Mike Fay

eosphalbum

Nazar Leskiw

Ana

Jurgen Menu