Palatka.bg
Краснодар

Краснодар – едно от красивите кътчета на Русия, в подножието на Голям Кавказ

Краснодар е разположен на десния бряг на река Кубан, близо до Черно и Азовско море, на 1,340 километра южно от Москва. Краснодар е град с 800 000 жители, принадлежи към руската територия. Този град обаче е по-достъпен от предполагаемото. А невероятната история, която може да разкаже от Втората световна война, си заслужава посещението. Искате ли да откриете всичките му тайни? Може би ще се влюбите в това място.

Град Краснодар е основан през 1794 г., но под името Екатеринодар

Град Краснодар е основан през 1794 г., но под името Екатеринодар, защото руската императрица Екатерина Велика дала земите на Кубан на казаците.

Екатеринодар става важен център на кубанските казаци през първата половина на 19-ти век. Той получил градски статут през 1867 г. И се превърнал в основен търговски и транспортен център на Северния Кавказки регион след изграждането на железопътната линия Тихорецк – Екатеринодар – Новоросийск през 1870-1880 г.

Това е един от центровете на съпротивата след болшевишката революция от 1917 г. Голяма част от кубанските казаци се бият с Червената армия. По време на руската Гражданска война Екатеринодар де факто е бил столицата на „Белия юг“ (Бялото движение) от Русия.

През 1920 г. Екатеринодар, след Октомврийската революция, получава ново име – Краснодар. Има две значения: красив подарък и червен подарък.

Краснодар е голям икономически и културен център

Краснодар е голям икономически и културен център на Северен Кавказ и Южен федерален окръг

Днес той е един от малкото руски градове, в които населението расте.

Градът се намира в умерената климатична зона. Средната температура през януари е плюс 0,6 градуса по Целзий, през юли – плюс 24,1 градуса.

Краснодар е голям индустриален център

Краснодар е голям индустриален център в Южна Русия. Има развита дейност по металообработване, производство на строителни материали, шиене и плетене, мебелопроизводство, тютюневи изделия, хранителни и селскостопански продукти.

Краснодар има международно летище, разположено в източната част на града. Летището предлага полети до Москва, Санкт Петербург, Тиумен, Белгород, Самара, Сочи, Виена (Австрия), Истанбул (Турция) и редица други градове.

Това е важен транспортен и транзитен път. Федералната магистрала минава през града. В южната част на града има речно пристанище на река Кубан.

Но Краснодар не е само индустриален град

Но Краснодар не е само индустриален град. Тук има и редица интересни места за туристите

Тук е сградата на Краснодарското филхармонично дружество и Къщата на М.С. Кузнецов (1888-1900 г.), където има зимна градина. Това са места, които са от национално значение. А все пак идеята, че си имат своя филхармония е много впечатляваща.

През 2008 г. в града е открит паметникът “ Писмо на запорожките казаци до турския султан“. Той се намира на кръстовището на улиците Красная и Горки.

През 2011 г. Краснодар получи един от най-големите фонтани в Русия. Можете да го намерите на площад „Театър“.

Краснодар има и свои университети. Това са Държавен университет Кубан, Държавен аграрен университет Кубан, Университет за изкуство и култура, Държавна медицинска академия Кубан.

Краснодар има и свои университети.

Край Филхармонията е интересно архитектурно място, което може да се види. Тук е Александровската триумфална арка, с височина 12 метра, която е построена наскоро.

 Този независим град също е известен, защото е избиран от много руснаци за ваканционно място. Но всяка година пристигат и все повече международни туристи, за да се насладят на всички културни и ваканционни възможности.

Освен това, трябва да посетите и паметника на Екатерина Велика, парк Солнечни остров. И за да завършите обиколката в града подобаващо, задължително трябва да посетите катедралата „Св. Екатерина“, православен храм, много популярен в славянските страни, който ще ви остави без думи. Трябва да влезете в него, за да разберете, че всички жители на Краснодар изживяват  своята религия с преданост. Това е много живописно място, което ще ви очарова с камерната си музика и свещите.

В Краснодар ще откриете и един от най-съвременните футболни стадиони в Русия

В Краснодар ще откриете и един от най-съвременните футболни стадиони в Русия

Става дума за стадион „ФК Краснодар“, който бе пуснат в експлоатация през септември 2016 г. Капацитетът на този спортен обект е 34 055 зрители, от които 3273 са домакини във ВИП ложите.

Покривът на този стадион е със специален кабелен дизайн, който обхваща всички седалки. Седалките са оборудвани с инфрачервена отоплителна система за максимален комфорт на запалянковците в студено време.

През целия периметър е монтиран гигантски екран с площ от 4700 кв. м.

Футболният терен е построен с прилагане на всички съвременни технологии, включително отопление и изкуствено осветление на тревата.

През целия периметър е монтиран гигантски екран с площ от 4700 кв. м.

 

 

Снимки:

trofimov552

Yury Pain

Alexander Kuzmenko

gosiapostcards

Dmitriy Ziryanov

Смирнов Павел

Edward Nikiforov

Силвия Чалъкова

Силвия Чалъкова е автор с дългогодишен опит в сферата на медиите. Към настоящия момент е автор на imediagroup.bg и има свое авторско предаване в телевизия Евроком "РеФреш за здраве", на което е автор и водещ. Била е част от множество качествени медийни проекти, включително главен редактор на първото български БИО списание „Be Fit“, както и редактор в списание „Кенгуру“, телевизия „Здраве“, където е и сценарист и водещ. Работила е и в сферата на връзките с обществеността като PR и комуникатор. Завършила е магистърската програма „Литературата – творческо писане” в Сoфийски университет ”Св. Климент Охридски” и през 2016 г. издава своята първа книга романът „Пролуката“.