Palatka.bg

Учени откриха най-старият фосил на цвете над възраст 174 милиона години

Динозаврите, които са живели по време на ранния Юрски период са имали възможност да спрат за секунда и да се насладят на уханието на цветята. Ако, разбира се, са имали подобни на човешките рецептори или са имали аромати, които предпочитат. Това твърди ново ново проучване, което описва най-старият откри фосил на цвете. За изключителното откритие съобщи авторитетният портал за наука Livescience.

Цветето, наречено Nanjinganthus dendrostyla, е било живо преди повече от 174 милиона години, отбелязват изследователите

Досега най-старите общоприети доказателства за цъфтящи растения, известни също като покритосеменник, доказваха за съществувате на подобни растения от от периода Креда,, т.е. преди около 130 милиона години. Другото проучване, използващо компютърен модел, пък генерираше данни, че цветята са еволюирали преди около 140 милиона години.

Снимка: Nanjing Institute of Geology and Paleontology in China

„Изследователите не са сигурни откъде, къде и как са се появили цветята, защото изглежда, че много цветя просто се появяват в периода Креда от нищото“ – отбелязва основният автор на изследването Цян Фу, асоцииран професор в Института по геология и палеонтология в Нанкин. „Проучването на цветята с вкаменелости, особено тези от по-ранни геоложки периоди, е единственият надежден начин да се получи отговор на тези въпроси.“ – допълва ученията. А тези въпроси са много и потенциалните им отговори биха могли да помогнат на науката в много области, включително медицината. Макар и да сме свикнали да не си задаваме подобни въпроси като „Откъде са се появили цветята?“, то учените го правят, а благодарение на тях ние можем едновременно да задоволим научнопопулярното си любопитство, но и да се възползваме в ежедневието си от положителните резултати от научната работа.

За да опише древното цвете, Фу и колегите му изследвали 264 екземпляра от 198 отделни цветя, които са били запазени в скални плочи. Тези плочи идват от Южна Сианшанска формация, скалист район в китайския регион Нанкин, където са открити много вкаменелости от ранния етап на периода Юра. Изследователите открили много подробни екземпляри от цветя, които след това анализирали с мощни микроскопи.

Снимка: Nanjing Institute of Geology and Paleontology in China
Цветето имало малки листчета с форма на лъжица, а основната се издигала от центъра му

Една от най-ключовите характеристика на покритосеменните е „ангио-овули“, т.е. напълно затворени яйцеклетки – прекурсори на семена, които се появяват преди опрашването. Новооткритата N. dendrostyla има чашковиден съд и яйцевиден покрив, които се събират заедно, за да обхванат яйцеклетките и семената. Тази структура категорично и без съмнения потвърждава, че новооткритото растение е покритосеменник, отбелязват изследователите. Това е от огромно значение за начина, по който изследваме цветята и тяхната история.

Някои от изследователите, участвали в настоящето проучване на новооткрития екземпляр, също взеха участие в проучване през 2015 г., когато бяха получени данни за намерено цвете, което е смята, че е на възраст от около 160 милиона години, припомня Live Science. Този забележителен екземпляр, наречен Euanthus panii, за съжаление все още попада в графата „спорни открития“, защото е бил открит от любител-колекционер на вкаменелости в Китай и възрастта на растението все още не може да бъде официално потвърдена, а историята на цветето е неясна.

Снимка: Nanjing Institute of Geology and Paleontology in China
Що се отнася до N. dendrostyla, изследователите се надяват да хвърли светлина върху ранното родословно дърво на цветята

Учените все още се опитват да разберат дали N. dendrostyla е монофилетичен, което би означавало, че е част от ранна група от покритосеменни, която е довела до по-късните цветни видове, или полифилетични, което означава, че е еволюционен задънена улица, която има малко общо с цветя, които покълнали след него. Въпросът е дали това цвете е била сред първите вълни цветя, които еволюционно са достигнали до нас или не е успяло да се адаптират и да оцелее като вид и съответно е останало завинаги в миналото на нашата планета.

„Произходът на покритосеменните отдавна е академично главоболие за много ботаници“ – заяви в изявлението основният автор на изследването Цян Фу,, изследовател в Института по геология и палеонтология в Нанкин. „Нашето откритие е преместило знанията ни за ботаниката напред и ще позволи по-добро разбиране на покритосеменните, което от своя страна ще увеличи способността ни да използваме ефективно и да се грижим за растителните ресурси на нашата планета.“

Ако проявявате интерес, може да прочетете цялото изследване тук.