Palatka.bg

Непознатия, но изключително красив и любопитен остров Тасмания

Остров Тасмания е една от последните достъпни предимно девствени територии в целия свят. Таси, както е любящо наричан островът, е единственият щат-остров в Австралия.

Tasmania

Въпреки контрастиращите си и разнообразни пейзажи, които в по-голямата си част не приличат на континента, островът се намира само на 240 километра южно от Австралия. Тасмания е изключително добре свързана с континента и може да кацнете там след само 45-минутен полет от Мелбърн или по-малко от час и половина от Сидни с ежедневните самолетни линии. И двата основни града – столицата Хобърт на юг и Лонсестън на север притежават летища, на които да пристигнете. До втория град може да се стигне и като се пресече протокът Бас с ферибот. Корабчетата превозват както коли, така и пътници. Компанията, която организира рейсове всеки ден се нарича The Spirit of Tasmania ( Духът на Тасмания), като фериботът тръгва от Мелбърн, а пътуването отнема между девет и единадесет часа.

Tasmania

Поради своята отдалеченост и силния контраст с континенталната част, пътуването до Тасмания всъщност не е по-трудно, отколкото ако предприемете дълго пътешествие в самата Австралия. Благодарение на сравнително кратките разстояния на острова, често разглеждането на Тасмания е далеч по-лесно от това Австралия.

Swansea Dawn, Tasmania

Самотната перла на световните океани

Той е заобиколен от Южния океан (на юг и запад), Тасманово море (на изток) и протока Бас (на север). Ако предприемете пътуване на запад няма да срещенете друга земя чак до Южна Америка, тръгвайки на юг до Антарктида и нищо на изток чак до Нова Зеландия. Островът е известен с невероятно чистия си въздух, като качествата му постоянно се следят от няколко измервателни станции.

Cradle Mountain. Tasmania

Тасмания е 26-ият по големина остров в света. Териториалният му размер е подобен на този на Шри Ланка, Швейцария или Ирландия. По отношение на населението обаче, ситуацията е коренно различна, като Тасмания има едва 10% от населението на Ирландия. Независимо че Тасмания е известен единствено и само като остров, всъщност е архипелаг, състоящ се от 334 острова. Редица от офшорните острови са лесно достъпни и често посещавани като всеки от тях има свои особености. Съветваме ви да „отскочите“ до поне няколко близки до Тасмания острови, тъй като това сериозно ще обогати вашето пътешествие.

Tasmania, Freycinet

Тасмания се отделя от континенталната част на Австралия приблизително преди 12000 до 15000 години.

Тогава големите ледени шапки се разтопяват и нивата на морското равнище се повишават до нива, които наводнят сухопътния мост, който е продължавал да свързва острова с континента след разпадането на супер континента Гондвана. Това отделяне превръща Таси в спасителен сал за много видове птици и диви животни, които в крайна сметка биха изчезнали на континента при пристигането на белия човек или заради дивото куче динго, лисиците или последвалото масово унищожаване на местообитанието на животинските видове. Всички останали на острова видове все още оцеляват, и то в изобилие в Тасмания, с изключение на Тасманийския тигър, чието съществуване приключва на 6 септември 1936 г, когато умира последният индивид в зоопарк в град Хобърт.

Maria Island, Tasmania.

Интерес факт е, че аборигените, които преминават от континента на острова остават изолирани за близо десет хиляди години. Те се докосват до други хора чак, когато пристигат европейските заселници.

През 1642 г. холандецът Абел Тасман е първият европеец, който пристига на Тасмания.

Freycinet, Tasmania

Решава да кръсти острова „Земята на Ван Диемен“.  Френски изследователи пристигат през 1772 г., продължавайки комуникацията с местните. Първото английско селище е създадено през 1803 г., което прави Хобърт втората най-стара столица на щат в Австралия.

В резултат на многобройните мрачни периоди на изпращане на осъдени на острова, той придобива негативна известност. Местните власти решават да променят името на Тасмания в чест на първия му откривател. Целта е била да се промени репутацията на острова и асоциацията на хората с неговото име.

Wineglass Bay, Tasmania

Едни от най-високите цъфтящи дървета в света, достигащи повече от 100 метра височина, растат на острова.

Tasmanian wombat (Tasmania)

Освен с височина, местната растителност може се похвали и със страхотно дълголетие, като някои от дърветата са над възраст от няколко хиляди години. Местните хора се гордеят изключително много с невероятната красота на Тасмания, богатото наследство и неповторимата дива природа. И честно казано се гордеят с право. Тук темпото на живот е много по-бавно и спокойно, отколкото на континента. Хората са далеч по-мили и учтиви, а местните се смятат преди всичко за тасманийци, а след това за австралийци.