Palatka.bg

5 страни с диви сортове кафе, които очакват туристите

Кафе-туризмът може да се окаже ключът към спасението на някои сортове кафе. В кои държави туристите биха могли да се насладят на най-много и разнообразни кафе-култури?

Мадагаскар

Истинска съкровищница на биоразнообразие от кафе. Мадагаскар може да се гордее с цели 60 вида диворастящи сортове, в отглеждането на които участва голяма част от населението на островната република в Индийския океан. Но обезлесяването на площите обрича 43 от тези сортовете, поставяйки Мадагаскар в страните с най-висок риск от изчезване на диворастящо кафе.

 

Танзания

Остров Занзибар, планината Килиманджаро и националният парк Серенгети са едни от най-популярните дестинации, влизащи в задължителни места за посещение в Обединена република Танзания. Но знаете ли, че там се произвеждат едни от най-божествените ароматни сортове, измежду които „грах-бери“ във формата на грахчета и с вкус на череша? Е, това кафе може скоро да изчезне заедно с другите 71% от цялото отглеждано кафе в Танзания.

Етиопия

Вкусната и разнообразна кухня, древните градове и национали паркове на тази африканска православна държава са част от наръчника на посетителите. Това е родното място на арабика, един от най-разпространението кафени вкусове в света. Отглеждането му в планинските райони на страната е още една интересна забележителност, която заслужава внимание.

Мозамбик

Не е чудно да се разбере защо Мозамбик става все по-популярна дестинация за туризъм. Притихналите плажове, дивата природа и разнообразна кухня оправдават всички очаквания. Африканската държава отглежда пет вида диво кафе в риск от изчезване, за които се полагат грижи в оранжерии в националния парк Горонгоса.

Остров Мавриций

Въпреки малката си островна територия, Мавриций не отстъпва по изобилие от културни атракции, развлекателни дейности и вдъхновяващи пейзажи от водопади и пясъчни дюни. Лазурните лагуни, водолазното гмуркане и геологичните феномени на природата на острова го превръщат в райско кътче на Индийския океан. Известното планинско селище Чамарел се слави с добре развитото си аграрно стопанство, производството на кафява захар, чай и кафените плантации, където растат екзотични сортове, до един заплашени от изчезване.

ПАРК-ТЕАТЪР БОРИСОВА ГРАДИНА / ДЕТСКО КИНО

ПАРК-ТЕАТЪР БОРИСОВА ГРАДИНА / БЪЛГАРСКО КИНО

ПАРК-ТЕАТЪР БОРИСОВА ГРАДИНА / КИНО

ПАРК-ТЕАТЪР БОРИСОВА ГРАДИНА / ДЕТСКИ ТЕАТЪР

ПАРК-ТЕАТЪР БОРИСОВА ГРАДИНА / ТЕАТЪР

ПАРК-ТЕАТЪР БОРИСОВА ГРАДИНА / ТЕАТЪР

Стройрент