Palatka.bg

Любопитните пещери в Нотингам, Англия

Град Нотингам в графство Нотингамшир, Англия, се простира върху мек хребет от пясъчник, който образува ниски хълмове на север от река Трент. Тази пясъчна скала, сформирана преди около 230 милиона години, има висока якост, и все пак достатъчно мека, за да се работи с длета и ръчни кирки. Това необичайно двойно качество на якост и мекота позволява на скалата да бъде лесно разкопавана, но същевременно да стои стабилно и безопасно без да са нужно допълнителни поддържащи елементи.

Най-ранните жители на Нотингам експлоатирали това своеобразно свойство, осъзнавайки че могат да постигнат добри резултати с по-малко усилия, отколкото в други райони в местността. Те открили, че е по-лесно и по-евтино да се създаде жилищно пространство чрез издължаване на големи дупки в подножието на пясъчните скали по ръба на залива Трент, отколкото да се строят къщи над земята, които били по-опасни, по-лесни за разрушаване и далеч по-трудоемки. Всъщност, Нотингам някога е бил известен на местния език като Тигуо Кобаук, което означава „Място на пещерите“ и е бил наричан като такъв от епископа на Шерборн Асер през 9 век.

Нито една от тези ранни пещери не съществува днес

Те или са се срутили, или са били погълнати от планината, заради ерозията. Но все още могат да бъдат открити и видени стотици пещери под съвременния град Нотингам. Счита се, че най-ранните от тези пещери датират от 12-ти век, а малък брой от тях са изкопани след 1850 г. Тези пещери са използвани като къщи, като изби и места за работа от много жители на града. Пещерите били сред любимите пространства на производителите на свещи, пекарите и особено ковачите, защото тези търговци можели спокойно да изградят горещи пещи, без да се притесняват, че магазините и работилниците има биха могли да се запалят, нито да изгасват огньовете си всяка вечер, каквото били изискването, спрямо градските заповедите за вечерен час и работата с огън късно вечер, която била забранена, заради високия риск от пожари.

По време на индустриалната революция голям брой хора пристигнали в Нотингам, търсейки работа, а наемодателите започнаха да настаняват семейства в пещери, които понякога предлагали наистина ужасни условия, които спрямо днешните стандарти бихме определели като нечовешки, но дори за тогавашните разбирания тези пещери били повече от мизерни. Цели семейства спали и ядели в една стая, която представлявала просто дупка в стената. Санитарните условия били твърде бедни, а пещерите често се превръщали в център за размножаване на холера, туберкулоза и вариола.

Това е един от най-лошите периоди в историята на Нотингам. През 1845 г. отдаването под наем на пещери и изби за живее става незаконно, но широкоразпространена практиката не можело да бъде изкоренена толкова бързо. Хората все още продължавали да живеят в тях до първата четвърт на 20-ти век, но след края на Първата световна война на практика никой, освен бездомници, не живеел в пещерите на Нотингам. По време на Втората световна война пък те били използвани за убежища, при въздушни нападения от страна на Нацистка Германия.

Днес немалко пещери все още се използват

В пещерната система преди много години се вгражда кръчмата, наречена „Ye Olde Trip to Jerusalem“, за която се говори, че е една от най-старите кръчми в цялата страна. Други пещери пък функционират като вътрешен стрелбище за тренировки на Нотингамския клуб за стрелба. Съществуват и пещери, които са отворени за туристически посещения, а с времето все повече хора от Англия, а и от чужбина проявяват интерес към пещерите на Нотингам, надявайки се да научат повече за историята им, живота в тях и по какъв начин се е променяла тяхната функция през столетията на съществуването им.

Посетителите могат да се включат в обиколка на пещерите, за да проучат историята им в социален план и да научат повече за събитията, които някога са се случвали в тези завладяващи подземни жилища. Като част от посещението може да бъде видян единствената средновековна подземна работилница за щавене на кожи в страната, както и много други тайни, които пещерите на Нотингам могат да предложат.