Palatka.bg

Пащел де Ната ли е най-вкусният десерт в света?

Португалия има ясно изразена склонност към сладкишите, което  видим при ходене по повечето градски улици.Фурните и сладкарските магазини са също толкова разпространени, колкото и баничарниците в България или магазините за алкохол и цигари. Движейки се по улиците на Лисабон, а всъщност и всички португалски градове, имате усещането, че всяка витрина ви придърпва и изкушава със своите сладкиши, кремове, хлябове и торти. Независимо всички невероятни вкуснотии, които надничат наоколо, има един сладкиш, който със своята слава и висота надминава всички останали. Това е специална наслада, която задължително трябва да опитате, ако посетите Лисабон. Това е легендата Пащел де Ната.

Един от тези десерти вероятно няма да ви бъде достатъчен, но уверяваме ви, няма да изпитвате колебания дали искате допълнително.
Един от тези десерти вероятно няма да ви бъде достатъчен, но уверяваме ви, няма да изпитвате колебания дали искате допълнително.

Рецептата за любимия десерт на Португалия датира преди повече от 300 години. Родното мястото на този сладкиш е Белем. Тогава районът е градска енория, а сега е квартал на Лисабон, намирайки се на запад от центъра на столицата. Рецептата за Пащел де Ната е  създадена от монаси в манастира Жеронимош, който днес е основна туристическа атракция. Манасторът е обект на световното културно наследство на ЮНЕСКО.

По това време монахините и монасите използвали белтъците за да колосват дрехите си, а останалите от яйцата жълтъци се превръщали в основна съставка за невероятни десерти.
Пащел де Белем са сред най-известните и туристически десерти в Португалия, но не можем да отречем, че има причини това да е така
Пащел де Белем са сред най-известните и туристически десерти в Португалия, но не можем да отречем, че има причини това да е така

Монасите започнали да продават своите сладкиши, когато нуждата от допълнителни доходи в подкрепа на манастира била особено остра. Когато през 1834 г. манастирът в края на краищата затворя, рецептата е продадена на бъдещите собственици на Fábrica de Pastéis de Belém, която е открита през 1837 г. Това е заведение, което единствено има право да продава Пащел дъ Белем и е единственото, което притежава оригиналната рецепта. Все още това заведение  най-популярното място за закупуването на пащел де ната около Лисабон. Заведението се намира на 3 минути пеша от манастира Жеронимош и има възможност както за консумиране с настаняване, така и за купуване за вкъщи. Независимо от немалкия капацитет, винаги се пригответе да почакате няколко минути, защото желаещите да си купят не са един или двама.

Какво точно е Пащел де Ната?
Десертите Пащел де Ната се изнасят за целия свят,включително далечни дестинации като Китай и Япония.
Десертите Пащел де Ната се изнасят за целия свят,включително далечни дестинации като Китай и Япония.

Десертът представлява многопластова тестена хрупкава и лека кошничка, а пълнежът й е кремообразен и карамелено сладък. Всеки регион в Португалия и всеки сладкар имат свои собствени варианти на оригиналната рецепта. Всяка година се организират конкурси за най-вкусни и добри пащел де ната. Няма да ви заблуждаваме и ще признаем, че тези сладкиши са малко трудоемки. Приготвянето им обаче, може да бъде урок и предизвикателство за всеки сладкар. Вълшебството, което седи зад успехите на Пащел де Ната  е  все още е тайна.

Единственото място, където се наричат Пащел де Белем е в магазина в едноименния квартал. Във всеки друг случай те са известни като Пащел де Ната. Когато сте в пекарна в или около Лисабон, просто може  да поискате „um pastel de nata“ (освен ако не искате две, три или колкото можете!).

Други региони в Португалия  ги наричат с други имена. Например на Азорските острови пащелите се наричат кежидаш.

Наслаждавайте им се както го правят местните
Пащел де Ната са перфектният десерт, който да акомпанира вашето свежо сутрешно кафе.
Пащел де Ната са перфектният десерт, който да акомпанира вашето свежо сутрешно кафе.

Всеки, който посещава Лисабон, трябва да поне веднъж да посети Fábrica de Pastéis de Belém. Независимо че ще е пълно с туристи и рядко ще срещнете местни хора в ресторантчето, ще научите много за историята и развитието на тези сладкиши. Тези десерти могат да бъдат открити във всяка сладкарница или кафе в Лисабон и са перфектния лек партньор на сутрешното еспресо. Още по-пълно и прекрасно изживяване ще имате, ако си купите тази дребна закуска, заедно с едно силно свежо кафе и се насладите на прекрасните гледки над града от някоя от многото специално създадени точки за панорамни гледки над Лисабон. Те се наричат „мирадору“ и ще разкрият пред вас незабравими гледки към града, огромната река Рио Тежу, а в далечината ще се подава срамежливо и Атлантическия океан.