Palatka.bg

5 страхотни и сладки замръзнали десерта и сладоледа от целия свят!

Лятото е задушно и горещо, а въздухът сякаш не се движи. Усещането е сякаш се намираме в средата на вулкан, а независимо дали се намираме на слънце или на сянка спасението сякаш не идва отникъде. В този момент ни хрумва една прекрасна мисъл, която дори сама по себе си ни носи известно количество прохлада и удоволствие. Време е за сладолед! По света този страхотен десерт има множество разновидности, а всяка е коя от коя по-вкусна. Днес ще ви разкажем за едни от най-изкушаващите замръзнали десерти и сладоледа по света с надеждата да ви разхладим и да ви накараме да помечтаете за екзотични пътешествия и кулинарни изкушения.

Кулфи, Индия

Виковете на майсторите на кулфи, които се опитват да привлекат вниманието на ходещите по улицата хора, насочват клиентите към един от най-сладките видове сладолед в света. Традиционно, приготвянето на кулфи изисква много труд, време и търпение. Той се приготвя с мляко, захар и ароматизатори като изисква в продължение на около четири часа да бъде непрекъснато бъркан, за да се гарантира, че финалният резултат ще е пухкав и лек, а няма да залепва. Тези непрекъснати движения превръщат сладоледа в по-приятен за небцето, а също така и карамелизират сместа, придавайки ѝ носеща удоволствие сладост. Твърди се, че султаните на Моголската империя (е ислямска държава, просъществувала на индийския субконтинент от 1526 до 1858 г. До края на XVII век обединява почти цяла днешна Индия. От началото на XVIII в. започва да се разпада. Управлява се от династията на Великите моголи) лично са искали да одобрят способността на майсторите на кулфи.

В наши дни много производители използват машини и царевично нишесте, за да ускорят процеса, но това, което е константно дори в днешните модерни времена, са традиционните аромати. Класическите вкусове са роза, шам-фъстък или манго. Все пак, не забравяйте че с повече усилия бихте могли да откриете и места, на които се приготвя кулфи по традиционен маниер и рецепта.

Granita di Caffe con Panna, Италия

Granita е толкова сериозна тема в Италия, че през 16-ти и 17-ти век местните лекари, прекарали много часове, спорейки дали нещо толкова вкусно може всъщност да бъде полезно. Всички спорове, дискусии и мнения не спрели занаятчиите да усъвършенстват рецептите през последните няколко стотин години, което довежда до огромна „колекция“ от регионални сортове и различни свежи вкусове.

Една от най-известните и обичани, както от италианците, така и гостите на Италия, рецептите е римската Granita di Caffe con Panna. В нея към сладоледа се добавя шот силно и концентрирано еспресо, към което се добавя натрошен лед и всичко се разбърква енергично, а продължителността на разбъркване зависи от вкуса, който искате да постигнете. След разбъркването сместа се поставя в чаша или малка купа с добавка –  щедра порция бита сметана, която покрива десерта. Текстурата трябва да е леко груба. Тази особеност дава време на ледените кристали да се стопят в устата ви. Ако не ви харесва тази приятна грубост на Granita di Caffe con Panna и предпочитате да не се сблъсквате с нея, то просто бъдете по-активни в частта с разбъркването на ледения десерт.

Патбингсу, Южна Корея

Според някои историци и специалисти именно Иран е родно място на замразените десерти, но в района не била разработил модерна версия на това, което днес познаваме като сладолед чак до 20-те години на миналия век. Пробивът, който бил направен от местния предприемач Ахбар Машти бил толкова голям хит, че рецептата му се превърна в традиционния Персийски стандарт.
Иранското изобилие от шафран придава на бастани сонати (буквално се превежда като „традиционен сладолед“) жизнения му жълт оттенък. Всъщност този вкусен и вълнуващ модерен десерт извлича много от естествените и традиционни вкусове, които са познати в страната: розова вода, шам-фъстък, овче мляко и, изненадващо за мнозина, брашно, направено от диви орхидеи, което му придава еластична консистенция. Всички прекрасни вкусове допринасят за отчетливия вкус и копринено усещане, разгръщащо се в устата. Един от най-традиционните начини за консумиране е, когато замразеният десерт се превърне в „сандвич“, намиращ се  между две тънки вафли.
Асай нъ Тижела, Бразилия
Açaí na tigela („açaí в купа“) е бразилско ястие, приготвено от замразени и пюре от плодове от палмово дърво açaí. Сервира се като пюре в купа или чаша и обикновено се гарнира с гранола и банан, след което се смесва с други плодове и сироп от гуарана. Açaí na tigela е популярен в цяла Бразилия, но главно в районите на Пара, Рио де Жанейро, Флорианополис, Сао Пауло, Гояс и по протежението на североизточния бряг, където се продава в павилиони, малки капанчета и улични будки.
Начинът на приготвяне и вкусовете се различават в различните региони. Добавянето на тапиока се среща често в северните райони на Бразилия, но не и на юг. Оригиналната рецепта, както се яде на север, съдържа скариди или сушена риба и тапиока и обикновено е солена. Сладкият сорт, който съдържа гранола, банан и други плодове, както и захар, е често срещан в най-южните части на страната.