Palatka.bg

Le Passage du Gois: Скритото шосе във Франция, което се появява и изчезва

Франция е известна със своите живописни градове, плажове, планини и природа. Страната има богата история, архитектура и култура, но дори и пътищата в една от най-известните страни в света могат да бъдат очарователни. Le Passage du Gois определено е уникално, скрито съкровище и национален паметник на Франция, за който съвсем малък брой хора някога са чували.

Разположен на брега на Атлантическия океан, проходът Le Passage du Gois свързва остров Ноармутие и Бовоар-сюр-Мер

Пътят, дълъг малко повече от 4 километра е сред най-уникалните в целия свят и предоставя възможността да се насладите на красивия пейзаж, който разкрива множествотото кални бани и пясъчни плажове наоколо. Не е съвсем ясно откъде идва името Gois. Някои казват, че това означава просто брод, докато други твърдят, че „Gois“ идва от латинската дума „guazzare“ или ходене с мокри краката/джвапане.

Най-очарователният факт за пътя е, че той редовно се появява и изчезва, като понякога изобщо няма път. Поради приливите и отливите, преминаването се осъществява два пъти на ден. Пътят е достъпен само по време на отлив и само 1 час преди прилива и 1 час след това. Това грандиозно събитие събира много посетители всяка година.

Някои идват, за да видят „чудото“, докато други събират миди и стриди

Шосето е многократно разрушавано и изграждано наново, което е повече от амбициозна задача, имайки предвид сложността на преминаване на пътя, а да не говорим за строежа и ремонтирането му. Да наблюдавате изчезването на пътя под водата може и да е завладяващо и забавно, то също така е и опасно, тъй като нивото на водата може да достигне над 3 метра и половина. Информационни табели по отношение на безопасностното преминаване на пътя са поставена от всяка от страните на Le passage du Gois, както и са изградени спасителни пунктове през целия маршрут. Така че, ако искате да се докоснете до изживяване, което да е веднъж в живота, то тогава е задължително да преминете през Le passage du Gois. Не забравяйте обаче винаги да сте внимателни и на четири очи!