Palatka.bg

Древните пясъчни къщи в скалите на Бандиагара

В сърцето на Мали, държава в Западна Африка, се намира скалист масив с прекрасни пясъчни здания. Известно като възвишението Бандиагара, скалистата местност с пясъчни къщи се простира на 150 километра и още през 1989-та година е определена от ЮНЕСКО като архитектурно и културно наследство.

Бандиагара се счита за една от най-великолепните забележителности в Западна Африка заради своите необичайни археологически и етнологически особености

Хората се заселили там поне преди 2000 години, а в последните 500 години Бандиагара се е превърнала в дом на племето Догон, известни като „малките червени хора“. През последните векове догоните често били нападани от съседни ислямски племена, но скалистите ниши на Бандиагара се оказали естествен подслон, служещ като убежище на племето.

В подножието на пясъчните скали, извисяващи се на места до почти 500 метра, догоните построили свои жилища от пясък, а в горните части на масива полагали мъртъвците в специални погребални пещери, издълбани в скалите. Хората от племето вярвали, че по този начин душите на мъртвите ще могат спокойно да отлитат.

Много от домовете и предметите от бита се съхранили и до днес, което прави Бандиагара привлекателна дестинация за туристи и изследователи

Все още в скалите могат да се видят зърнохранилища в чудесно състояние, които служили на триста малки селца по цялото протежение на подножието на скалите. Домовете били издигнати от кал, съчки и слама, а някои от тях се сливат толкова добре с отвесните стени на скалите, че са едва забележими.

Бандиагара и племената населяващи я били открити през 30-те години на миналия век от френския антрополог Марсел Гриауле, който прекарал 15 години от живота си в опознаване на африканските бит и култура. В наши дни съществуват доказателства за произхода на догоните. Оказва се, че много от културните им традиции се спазват и до днес от африканските племена в Бандиара. Ритуалите с маски в пещерните ниши са само част от наследството им.

За посетителите и търсачите на екзотични усещания има възможност за настаняване в специални хостели в скалите. Изкачаването на скалистите склонове прави придвижването в Бандиагара е доста трудно, а и горещината в комбинация с нажежения червеникав пясък допринася за още по-екстремни изживявания.