Palatka.bg

Шантавата кухня на Исландия, в която едни се влюбват, а други непонасят

Когато посещавате Исландия, можете да сте сигурни, че ще намерите добра, здравословна храна и прясна храна.

Изолираността на острова предполага местната кухня да е базирана на продукти и съставки, които местните хора произвеждат и ловят. Евентуалното масово внасяне на продукти от Европа или другите континенти в момента не е нищо особено, поради глобалната търговия, но през изминалите векове местният произход на храната е бил от основно значение по то отношение на финансовото състояние на Исландия.

Много от ястията са традиционни и са били приготвяни и подобрявани в продължение на векове. Исландската месна супа е едно от тези култови за Исландия ястия, които задължително трябва да опитате.

В Исландия може да откриете всички популярни видове международни ресторанти като индийски, италиански и и японски суши ресторанти, но ви препоръчваме да опитате някои от исландските традиционни блюда. Това ще ви приближи към местната култура и традиции и ще ви помогне да разберете много за бита и начина на живот на Исландия днес, а и през вековете.

Исландската кухня е ориентирана към целогодишния прием на едни и същи продукти, т.е. независимо кога посетите тази северна страна, ще имате възможност да опитате всички традиционни и задължителни за хапване, ястия. Ще ви представим най-известните исландски рецепти, които имате възможност да си поръчате във всеки ресторант в страната.

Пушено агнешко Hangikjöt

Исландското агнешко месо трябва да се опита задължително, заради неговия много различен и специфичен вкус. Агнетата се отглеждат по традиционен начин, като животните се пускат на свободна паша, за да ядат свежи треви, растения и билки. Когато дойде време месото да бъде опушвано, фермерите използват старомоден начин, наследен от техните предци. За опушването се използва бреза и изсушена овча тор. Осъзнаваме, че това звучи меко казано притеснително, но ви уверяваме, че крайният резултат си заслужава. Пушеното месо е един от най-популярните коледни деликатеси в Исландия. Агнешкото месо също е разпространено и под прясна форма и се използва и неопушено.

Skyr /Скеер/

Този деликатес трябва да се разглежда с особено внимание и критичен поглед от българска страна. Като държава с прекрасни млечни продукти трябва да си сравняваме часовника, надничайки и в чуждите чинии, за да се ориентираме къде на пазара се позиционира нашето класически кисело мляко. Скеерът е особено известен в Исландия. Това е култивиран млечен продукт, подобен на българския си братовчед. Традиционно се е произвеждал от сурово мляко, но сега рецептата е променена и производството се осъществява с използването на пастьоризирано обезмаслено мляко. Вкусът варира от слабокисел до леко сладък според рецептата и предпочитанията на приготвящия рецептата. Скеерът може да се хапва натурален или с различни добавени аромати и вкусове като ванилия или плодове. Подобно на българското кисело мляко, скеерът също е богат на калции, а също така и на протеини.

Исландците хапват скеер по всяко време на деня, но най-често за закуска, за десерт и между храненията.

Исландска риба

Ако сте запален рибар, то Исландия е перфектната страна за вас. Поради географското си положение, Исландия е изключително богата на риби държава и лесно ще си гарантирате стабилен улов, който впоследствие да приготвите по традиционен за страната начин. Рибите, които се ловят масово са няколко вида, но начинът на приготвяне е подобен при всяка от тях. Преди да се консумира рибата често трябва да се изсуши и осоли. Съществуват обаче и рецепти, в които рибата се готви прясна като се вари, пече на фурна или се запържва на тиган.

Kjötsúpa (исландска месна супа)

Kjötsúpa е традиционно супа с агнешко месо. Месото се сварява на бавен огън като се добавят билки, лук, моркови и други зеленчуци. Когато е готова супата се сервира с ориз, ечемик или овес. Супата е лесна и бърза за приготвяне, но много засищаща и вкусна.

Исландски тънък хляб

Традиционният за страната тънък хляб е част от културата на Исландия от векове и винаги е присъствал на трапезата на местните хора. Обикновено се яде за закуска с масло или тънките му филийки се използват  за направата на сандвичи. Този хляб се продава в абсолютно всеки супермаркет и задължително поне веднъж трябва да му дадете шанс.

Исландска бира

След толкова разкази за храна, вероятно сте се зачудили с какво вървят най-добре тези ястия. Имайки предвид природата в Исландия и никак негостоприемният климат, произвеждането на вино е практически невъзможно и затова страната залага на бирата. Всички продукти за бирата се произвеждат в Исландия, а вкусът и е свеж и приятен.