Palatka.bg

Изключителната история на португалското национално ястие – Бакаляу

За страна като Португалия, с изобилие от морски дарове, която се намира на брега на Атлантическия океан е доста известен степен шокиращ фактът, че португалците са обсебени от риба, която не живее и не се лови в близките води, а на хиляди километри разстояние. Изненадващ е и фактът, че те са влюбени в осолената риба, когато пресния и свеж улов е навсякъде около тях. Но това е факт: местните са луди по риба, която няма нищо общо с традиционната местна кухня! Става дума за Бакаляу – риба треска, която се доставя…от Норвегия.

Bacalhau

Бакаляу (осолна риба треска) е част от културата на хранене в Португалия от XV в.

Тогава много португалски рибари стигат чак до брега на сотров Нюфаундленд и започват да ловят риба във водите му . Богата на протеини, лесна за транспортиране и евтина, заради изобилието си в онези дни, рибата треска е хранила изследователите по време на дългите им пътувания, към познати и непознати земи. Постепенно ястието се прехвърля от корабите на моряците у дома – в Португалия. Символ на носталгията, пътешествията и изгубените територии, бакаляуто се превръща в класическа рецепта за всеки португалски дом.

Липсата на подправки, използването на осолена треска и простотата на ястието ясно демонстрират, че рецептата е била предназначена за по-нискостоящите в общество и бедни хора през Средновековието. Сол и черен пипер обикновено са подправките, които задължително са били част от рецептите, които са се поднасяли на богатите европейци. Най-често в комбинация с лук и домати Храната, подобна на рибата треска, се е смятала за недостойна за кралските дворове и благородните домакинства.

bacalhau

Все пак рецептата не остава завинаги просто ястие за бедните слоеве, тъй като мястото му в обществото еволюира с течение на времето

Фактът, че рецептата е включена като португалско ястие в изложение на международна кухня от 1935 г., служи като доказателство за по-късното значение на Бакаляу-то в международното възприемане на португалската кухня.

Изкачването на значението на ястието в социалната стълба се дължи на няколко фактора

Bacalhau !

Първо, Бакаляу-то никога не напуска за дълго трапезата на масовия португалец, поради ниската си цена до началото на XX в. Втора – през XX век се приемат нови международни закони, ограничаващи риболова, а риболовната конкуренция се увеличава. Това води до повишение цената на треската, което я прави по-малко разпространена сред по-ниските класове. С увеличаването на цената ѝ средната класа започва да я консумира в по-големи количества. По този начин повишава общесветния статут на ястията, които използват рибата.

Еволюцията на ролята и възприятието на Бакаляу в португалската кухня е само един случай на радикална промяна в европейските вкусове. Характерът на неговата значимост преди и след промяната на цената е уникален. Ястието се е появило по необходимост,за да отговори на нуждите на бедните моряци и селяни. След рязкото увеличаване на цената, то се превръща от храна за бедните в част от традиционната кухня. Заедно с музиката Фадо и виното от остров Мадейра, ястието заема своето достойно място в португалската кухня и култура.

Bacalhau

И до днес ястието е част от менюто на всеки ресторант в Португалия

Независимо че съществуват хиляди варианти за приготвяне на ястието, всеки готвач има свой собствен почерк. Ястието може да се сготви като се изпърж, изпече на фурна или на скара. Това са основните и традиционни методи на приготвяне, но съществуват още десетки иновативни идеи.

ПАРК-ТЕАТЪР БОРИСОВА ГРАДИНА / ДЕТСКО КИНО

ПАРК-ТЕАТЪР БОРИСОВА ГРАДИНА / БЪЛГАРСКО КИНО

ПАРК-ТЕАТЪР БОРИСОВА ГРАДИНА / КИНО

ПАРК-ТЕАТЪР БОРИСОВА ГРАДИНА / ДЕТСКИ ТЕАТЪР

ПАРК-ТЕАТЪР БОРИСОВА ГРАДИНА / ТЕАТЪР

ПАРК-ТЕАТЪР БОРИСОВА ГРАДИНА / ТЕАТЪР

Стройрент