Palatka.bg

Защо най-скъпото кафе в света се прави от екскременти на дива цивета?

Всеки, който се е завърнал от пътешествие в Индонезия или Филипините, обича да разказва за най-вкусното кафе, на което е успял да се наслади там. Кафето се нарича лувак, но малцина могат да си позволят да го пият у дома, с изключение на по-заможните туристи. Този необикновен сорт кафе е най-скъпият вид в света, като началната цена започва от около 400 лв за килограм! Всичко това е заради екзотичния метод на добиване на кафето.

Ако трябва да сме точни, лувакът се произвежда от индокитайските мусанги – палмови цивети

Тези животинчета се хранят с узрели плодове от кафеeни храсти, като организмът им преработва меката част. Самите зърна оставатб непокътнати с изключение на това, че жлъчният сок придава на зърната особен вкус. Големият въпрос е как хората са достигнали до идеята да консумират екскрементите на циветите?

Лувакът започнат да се добива още в началото на XX век на остров Бали. До тогава холандските колонизатори забранили на коренното население да консумира кафе – то не било достояние за тяхното обществено положение. Но влюбени в ободрителната напитка, жителите на Бали, намерили начин да надхитрят европейците. Знаейки, че мусангите не преработват докрай кафeените зърна, земляците започнали да събират животинските изпражнения и то пред очите на колонизаторите, смятащи този акт за пълно дивачество.

В средата на миналия век, когато Индонезия успяла да се сдобие с независимост, на странния гурме обичай обърнал внимание посетител от Япония. Дошъл в търсене на екзотични усещания, той поискал да опита горещото питие и останал възхитен от нежността и неповторимостта на вкуса на кафето. След този случай целият свят узнал за лувака.

Днес този вид кафе не може да бъде намерен и за по-малко от $250 за килограм

Все пак един мусанг не може да даде повече от 50 грама кафеeни зърна, за което е необходимо да изяде около килограм от плодовете.

В случай, че се натъкнете на по-ниска цена на кафето, това означава, че то е примес на лувак с арабика или идва от специализирани ферми, в които циветите са хранени с малки неузрели плодове. Защото, живеейки на свобода в природата, те знаят коя е най-вкусната и сочна реколта

ПАРК-ТЕАТЪР БОРИСОВА ГРАДИНА / ДЕТСКО КИНО

ПАРК-ТЕАТЪР БОРИСОВА ГРАДИНА / БЪЛГАРСКО КИНО

ПАРК-ТЕАТЪР БОРИСОВА ГРАДИНА / КИНО

ПАРК-ТЕАТЪР БОРИСОВА ГРАДИНА / ДЕТСКИ ТЕАТЪР

ПАРК-ТЕАТЪР БОРИСОВА ГРАДИНА / ТЕАТЪР

ПАРК-ТЕАТЪР БОРИСОВА ГРАДИНА / ТЕАТЪР

Стройрент