Palatka.bg

Шущар и гениалната хидравлична система на Персия

Шущар е град в югозападната част на днешен Иран. Наследник на великата цивилизация на Персия. В древни времена е бил столица на провинция Хузестан, но най-голямата слава на града идва от поразителната му историческа хидравлична система. През 2009година инженерното чудо е регистрирано от ЮНЕСКО като културно наследство с описанието „шедьовър на човешкия гений“.

Красивата и сложна мрежа от тунели е изградена в скалите и служи от векове за напоителна система

Водата, която се спуска през проходите все още минава през древните тунели, сякаш сътворени от митични масивни червеи. Но хидроинженерното чудо било усъвършенствано от поколения, живяли през различните епохи на древните цивилизации.

Началото на познатата днес Историческа хидравлична система на Шущар било поставено през V век пр. хр., от персийския крал Дарий Велики.  Водата била привлечена от най-пълноводната и единствена плавателна река Карун чрез специално изкопани канали, а оттам буйните водни каскади да се насочвали през тунелите между скалите. Били направени 44 водни шлюзове, като днес са се съхранили 37 от тях при цялостна дължина на системата близо половин километър. Историците смятат, че хидравличната системата била завършена през III в нашата ера, за което имат заслуги месопотамската и римската цивилизации. Водата била използвана не само за Шущар, но и за нуждите на няколко съседни града.

В непосредствена близост до хидросистемата бил издигнат дворецът Саласал

От него се контролирал целият процес на воuдоразпределянето. Зад стените му се помещавали дворове, бани, жилищни и укрепителни комплекси. За съжаление днес дворецът е почти разрушен, като са останали само подземните зали.

Проходите и басейните на хидравличната система доставят вода в града Шущар, захранвайки с енергия няколко мелници

От днешна гледна точка постигането на сложното взаимодействие между канали, бентове и други части на водохранилища изглежда технологично чудо. Дори през целия XX век древното съоръжение продължавало да доставя енергия на Шущар, независимо от ерозиращите следи на времето. Материалите за изграждането на тунелите и бентовете, които използвали инженерите от древността, включвали гранит и гипс. Днес напълно разрушените канали са укрепени и технологично запазени. До този момент функционира около 50% от хидравличната система, но като част от световното културно наследство, привлича посетители и археолози от целия свят, готови да оценят уникалността на инженерния гений на древните народи.