Palatka.bg

Странният случай на дърво, от което тече вода в Черна гора

Малкото село Диноша в Черна гора, е дом на старо черешово дърво, което се превръща в жив фонтан всеки път, когато в района има обилен дъжд.

Както всички знаем, водата обикновено няма навика да изтича от живите дървета, но поне в този случай явлението има напълно разумно обяснение

Ливадата, на която расте черницата, има много подземни извори, които се изпълват и започват да преливат по време на обилни валежи, а допълнителното налягане изпомпва водата през кухия ствол на дървото и отвежда водата през дупка на няколко метра над земята.

Това нетипично и рядко явление се случва през последните 20 до 25 години, а може би дори и по-дълго – отбелязва местният местният жител Емир Хакрамей пред Радио Свободна Европа. „Това дърво е на 100 години, може би дори на 150 години, през които се е образувала кухина в средата, а подпочвените води са си пробивали път, докато достигнат до короната. Благодарение на многото години естествените природни процеси сега е създаден този красив образ.“

Подобно явление може да бъде наблюдавано в естонския град Тухала, където водата е бликнала от стар кладенец, наречен „Вещински кладенец“. Въпреки че в миналото местните жители са приписвали феномена на легенда за вещици, които се бият взаимно с брезови клони и причиняват смут на повърхността днес всички също с наясно, че зад подобен нестандартен жив фонтан стоят логични научни обяснения.

Кладенецът се намира точно над подземна река. След като дъждовната вода наводни реката, налягането на водата се увеличава до степен, че се издига от кладенеца,като понякога достига до около половин метър височина. Това явление може да продължава няколко дни, през които водата почти непрестанно се излива на повърхността. През това време повече от 100 литра вода могат да изтичат всяка секунда.

Хората от Диноша пък от своя страна винаги са знаели, че няма нищо свръхестествено в дървото и просто го разглеждат като рядко и завладяващо природно явление.