Palatka.bg

Перлено белият кратер Ал Уахаба в Саудитска Арабия

Кратерът Ал Уахаба (също известен и като Ал Уаба) се намира в пустинята на Саудитска Арабия, на 254 км от Таиф, на западния край на платото Хафер Кишб, което съдържа много вулканични конуси. Този красив и нестандартен кратер е най-големият по рода си в Близкия изток – цели 2 км в диаметър със скали, спускащи се на 250 метра до плоска основа, в центъра на която се намира дебела кора от ослепителни бели кристали натриев фосфат. Всички тези особености създават една неповторима картина, която привлича множество туристи от самата Саудитска Арабия, целия регион, а дори и целия свят.

Дълго време се е смятало, че кратерът е образуван от метеорит, тъй като външният му вид наподобява този на Метеоритен кратер на Барингер (Голям метеоритен кратер в пустинята Хийла в Аризона, Съединените американски щати. Неговият диаметър е 1264 метра, дълбок е около 170 метра, ръбът му е висок 45 м и е най-големият известен метеоритен кратер на Земята. Другите големи кратери от този род са в Мексико, Антарктида, Австралия и Сибир), с кръглата си форма и високи страни. Сега общоприет факт от геолозите е, че кратерът е образуван от вулканична активност под формата на подземен взрив на пара, генерирана, когато разтопената магма е навлязла в контакт с подземните води. От едната страна на кратера се намира конус от пепел, което е всичко, което е останало от някогашния вулкан, който се е намирал в района на Ал Уахаба.

Кратерът е разположен в район, където в миналото е имало интензивна вулканична дейност

Околната пясъчна равнина всъщност е легло от вулканична пепел.

Останките от палмови плантации могат да бъдат намерени в средата на кратера, но те се използват. В близост до плантациите е имало извори, които се превръщали в района в далеч по-плодороден, спряно днешния му вид. За радост на посетителите посещението  на е Ал Уахаба е относително лесно и е възможно да се достигне до дъното на кратера от северната му страна по специална пътека. В горната част на пътеката има каменна колиба, която може да ви приюти при лошо време, макар че е почти винаги пълна с боклуци. Съществуват и няколко подходящи места за къмпинг, въпреки че на юг от района на кратера има по-добри места за настаняване сред природата.