Palatka.bg

Защо Апокалипсисът на бананите се отлага

Бананите изчезват! – напоследък все повече чуваме и четем за тези слухове. Заплашителната гъбичка фузариум, унижожаваща един от най-любимите плодове на много хора и вече е потвърдено разпространението й в банановите плантации на Колумбия. Не съществува доказан ефективен метод за борба със заболяването, което блокира съдовата система на банановите растения. И това е трагично, тъй като Колумбия е четвъртият най-голям износител на банани в света, според Ройтерс.

И все пак банановият апокалипсис все още не се задава

Още в началото на месец август 2019 година, Колумбийският аграрен институт (ICA) в Богота подтвърди, че гъбичката е забеляана в Ла Гуаджира, най-северният район на Колумбия, което властите възприеха като тревога. Но всички, които следят темата за изчезващите банани, знаят, че и преди е било обявявано началото на края на сладките плодове.

Смъртоносната гъбичка, открита в 416 от общо 432 акра от плантациите. Според колумбийският институт толкова огрмно количество инфектирани банани означава, че гъбичката се е настанила доста преди да бъде забелязана. Първата новина, алармираща за тревожната ситуация е от средата на месец юли. Американският специалист Чарлз Стейвър смята, че прекалено бавната реакция от момента на откриването на гъбичката до мобилизацията на производителите да се справят с положението е най-голямата заплаха за разпространениeто й.

Междувременно ICA са изправени пред огромното предизвикателство да сложат под карантина всички райони, в които се намират пристанища, летища и гранични пунктове, от където се изнасят бананите за чужбина. Трудността произтича от факта, че фузариумът се разраства светкавично и живее доста дълго. Веднъж, пуснал корени в плантацията, е почти невъзможно да бъде унищожен, като продължава да живее в почвата десетилетия наред, пояснява Стейвър. Той допуска, че гъбичката може да е била пренесена от чужбина от пътуващи работници или туристи. До колко карантината ще успее да овладее разпространението й за сега остава неясно.

Какви банани ще ядем в бъдеще?

През изминалия век бананите са били на косъм от изчезване няколко пъти.  САЩ и Европа са се хранели с банани от специално култивирания вид “Гро Мишел”. През 50-те години този банан почти изчезнал поради тогавашното му гъбично поразяване в плантациите в Централна Америка. Познатите ни производители като Dole и Chiquita бързо се ориентирани към отглеждането на банана Cavendish, достатъчно устойчив срещу нападението на фузариума. Всеки, който си спомня вкуса на Гро Мишел, който все още се среща в Централна Америка и Африка, възхвалява сладкия му и несравним с никой друг бананов вкус.

Този път обаче, производителите на банани не са подготвени със специален сорт, който да замести поразения Cavendish. Както съобщава National Geographic, учените експериментират с генетично модифицирани и устойчиви на болести нов вид Cavendish. Фермерите също са добре подготвени да се справят с предизвикателството. Затова от ICA успокояват, че за сега бананите ще продължават да съществуват, поне докато сме живи.

ПАРК-ТЕАТЪР БОРИСОВА ГРАДИНА / ДЕТСКО КИНО

ПАРК-ТЕАТЪР БОРИСОВА ГРАДИНА / БЪЛГАРСКО КИНО

ПАРК-ТЕАТЪР БОРИСОВА ГРАДИНА / КИНО

ПАРК-ТЕАТЪР БОРИСОВА ГРАДИНА / ДЕТСКИ ТЕАТЪР

ПАРК-ТЕАТЪР БОРИСОВА ГРАДИНА / ТЕАТЪР

ПАРК-ТЕАТЪР БОРИСОВА ГРАДИНА / ТЕАТЪР

Стройрент