Palatka.bg

Магията на традиционния риболов с огнени факли в Тайван

Има нещо общо между насекомите и рибите в нощта – неустоимото им влечение към светлината. Опитните рибари по целия свят знаят тази тайна и я използват във виртуозното майсторство по устройване на капани за риби. За сардните, херингата, цацата и скумрията всеки озаряващ лъч действа като магнит. Прекарвайки по-голямата част от времето в плуване почти до повърхността на водата, само на един замах разстояние, тези риби стават лесна плячка.

В далечни времена рибарите използвали маслени лампи или фенери. За разлика от подобни пособия, привнасящи романтика в среднощния риболов, съвременните специалисти на морския улов си служат с електрически лампи на дизелови генератори. В Тайван някои рибари поддържат древната традиция жива, като светят с огън от запалени бамбукови пръчки, но с помощта на химически вещества за по-силно възпламеняване. Най-разпространено се оказва използването на сяра, която подлудява рибите и ги кара да се стичат на стада към повърхността.

Риболовът край северните брегове на Тайван се превръща в грандиозна хайка за риба, в която се включват поне 300 лодки. Всяка нощ се отправят по притихналите води край Жиншан в търсене на морски урожай. Това се случва само в определен период на годината – два месеца от май до юли, когато количеството на сардините е най-многобройно.

Рибарите прекарват във водата до шест часа всяка нощ по време на двумесечния рибарски сезон

В най-добрия случай и с повече късмет могат да уловят около четири тона риба, което доняся печалба от почти $5000. Тази сума обаче, е незначителна в сравнение с мащабните печалби на голямата риболовна индустрия.

Ето защо младите мъже от новото поколение тайванци нямат интерес да продължат традицията, тъй като рибарската дейност е доста изтощителна, а печалбата – несигурна. Те предпочитат да работят за големите фирми за улов на риба, които използват електрическа светлина, а заплащането – привлекателно. В крайна сметка онези рибари, които все още използват стария метод с бамбуковите фенери, са мъже над шестдесетгодишна възраст, чието препитание зависи от успешния улов.

Но правителството на Тайван показва желание да съхрани вековната традиция. В Жиншан всяка година се провежда фестивал на риболов със серен огън. Целта е да се популяризира майсторството на рибарите и да се обърне повече внимание на изчезващия морски занаят, с помощта на който са оцелявали предишните поколения. Паралелно с рибарките лодки, специални туристически такива превозват нетърпеливите туристи и фотографи, за да могат да наблюдават отблизо магичния спектакъл на старите рибари – пазители на огъня.