Palatka.bg

През фотообектива: невероятното кехлибарено сияние в пещерите на Исландия

Фотографите владеят умението да виждат скритите за повечето хора детайли. Любовта към природата и приключението често са задължителна комбинация за добри снимки. Това важи напълно за творчеството на фотографа Сара Бетеа (https://www.sarahbethea.com/), която още от дете се вдъхновява от красотата на света около нея. Родена в американския щат Орегон, тя прекарвала почивните дни, спускай се по стръмните снежни склонове на стратовулкана Маунт Хууд (3429 м). И докато времето минавало, тя се научила да съчетава двете свои страсти  – фотографията и природата, в стремежа си да напомни на света колко крехка е нашата планета. След като започнала да пътува, осъзнала, че нищо не я привлича толкова силно, колкото арктическият климат в поразителните ледени пещери по южното крайбрежие. А там се раждали най-прекрасните образи, надниквайки в невероятното кехлибарено сияние в пещерите на Исландия.

Исландските ледникови пещери са се образували във вътрешността на огромни ледени късове

Една от най-добрите им черти е, че са посещаеми през зимния сезон. Бетеа осъществила две пътувания до пещерите, които й дали различни начини да изучи местата. Ледените пещери са достъпни чрез кола, но е необходимо да се ходи пеш само около половин час, преди да бъдат достигнати самите предверия. Фотографката се оказала късметлийка, тъй като била единствената посетителка в края на зимата. Тя се възползвала не само от тишината, обгърнала пещерите, но и от слънцестоенето, което й осигурило запомнящи се фотографии.

Въпреки че беше светло, декемврийските дни бяха къси и слънцето стоеше ниско на хоризонта, споделя Бетеа. Само в продължение на пет минути слънцето озарило по най-подходящия начин входа на пещерата. В този момент ледът бил осветен и заприличал на кехлибар.

Образът на модела, протягащ ръка и докосващ кехлибарения лед се оказал онова, което търсела Бетеа

Само с едно щракване, тя запечатала емоцията и чупливостта на целия свят, показвайки тясната връзка на човека и природата – такава, каквото всички трябва да имаме, смята фотографката.

Когато Бетеа се завърнала за втори път няколко месеца по-късно, изживяването й в пещерите било напълно различно. Препълнено със стотици туристи, мястото не било подходящо за снимките, които тя очаквала да направи. По време на следващото си пътуване, тя планува да открие по-малко познати пещери, за да провери дали ще успее постигне креативност.

Нейните фотографии стават все по-популярни из цял свят. Още от дете тя била вдъхновена от илюстрациите в National Geographic. Затова смята да се насочи към документалната фотография, адресирана към съвременните проблеми на природата и човека. Според нея снимането е чудесен начин да се събуди любовта и уважението към природата. Образите могат да помогнат да се свържем и загрижим за местата, които не сме виждали и които имат нужда от нашата помощ, смята Бетеа.