Palatka.bg

Там където пустинята и джунглата се сливат – остров Фрейзър, Австралия

Ето че кацате в Австралия. Чували сте невероятни неща за природата, животинския свят, вечното лято и топлите вълни на океана. Вероятно едно пътуване няма да бъде достатъчно, но ако имате възможност, не пропускайте да стъпите на някой от малките островчета, опасващи този уникален континент. Белоснежните плажове и тропическата растителност ви чакат. Затова грабвайте раницата и се отправяйте на близкия остров Фрейзър – най-големият пясъчен остров на света.

Уникалността на Фрейзър е, че напълно се състои от пясък и по-точно от 1840 квадратни километра. Дължината му се простира на 120 метра. Фрейзър е разположен на бреговете на Куинсланд, Коралово море. Според учените пясъчните хълмове на острова могат да достигнат шеметните 240 метра височина! Там се намират на 40 от т.нар. „висящи езера“. Те разбира се не висят във въздуха, но определението за тях е свързано с факта, че всичките езера са сладководни, докато самият остров Фрейзър е обкръжен от солена морска вода. И тук идва метафората за езерата, които сякаш висят в огромния солен океан. Без нито един извор, пълнещ езерата, единствената вода в тях идва от дъжда.

Най-голямото езеро Боуминг заема площ от 200 хектара

Къпането в езерата е възможно – водата е топла, а най-дълбокото от тях е Уеби – 12 метра. За съжаление заради наплива от туристи някои висящи езера са силно замърсени.

Наименованието на острова произлиза от фамилията на Елиза Фрейзър. Когато през 1836 година край бреговете на острова потънал кораб, капитанът Джеймс Фрейзър загинал. Неговата съпруга Елиза била съкрушена не само поради гибелта на своя любим, но и на новороденото им дете. Тя попаднала в плен на местните аборигени, но успяла да оцелее и да разказва за своите премеждия. В нейна чест островът бил наречен Фрейзър, макар че за племето Батчулла, което обитава тези земи, той се казвал К‘гари, в превод – „рай“.

И вероятно определението рай напълно подхожда на остров Фрезър. Прекрасното съчетание на пясъчни кули и великолепни зелени тропически гори – напълно несъвместими зони – е пример за изключителните хрумки на природата. Евкалиптите, палмите и бамбукът покриват рязко се сменят от контраста на прекрасни плажове и пустинни дюни, които вълните на океана галаят с ефирна нежност. Островът, който от 1992 година е част от списъка на световното наследство на ЮНЕСКО, бил не само дом на местните племена, но и на екзотични животни  – кенгуру, диво куче динго, опосуми, ехидни и дори мустанги. Фрейзър е обитаван от над 350 видове птици. Най-голямата радост и възторг за посетителите са китовете, плуващи край острова в периода от август до октомври.