Palatka.bg

Фенгхуанг – великолепният град-Феникс на Китай

Дали за първи път стъпвате в Китай или живеете от дълги години на тази необятна и загадъчна земя, пред вас се откриват безброй възможности да преоткриете чудесата на далечната азиатска страна. Една от най-древните култури, каквато е китайската, съхранява архитектура и история, преплетени с легенди. Такъв е случаят и на град Фенгхуанг, намиращ се край река Тоцзян. Името на града се изписва със същите йероглифи, които изобразяват митологичната птица феникс. Никой не знае защо населеното място е получило наименованието си, но то е станало знаково, защото като истински феникс Фенгхуанг е преминал през упадък до възраждане.

Като много неща в Китай, датиращи от далечните векове, не е известна точната дата на основание на града

Смята се, че хората започнали да заселяват бреговете на реката през VII век, когато той бил просто граничен пункт. През 1554 година династия Мин издигнала стена, за да се защити от набезите, идващи от юг. За времето от 150 години младата в онзи момент династия Цин поставила основите на Фенгхуанг.

Той бил важна стратегическа точка в протежението на 190-километровата отбранителна линия. Южната Китайска стена – забележителност, която е по-малко известна на всички нас, отколкото Великата Китайска стена – заедно със своя град-крепост Фенгхуанг, представлявала важно наследство за страна.

Фенгхуанг е част от предварителния списък на обектите на световното културно наследство на ЮНЕСКО не толкова заради красотата си

Съхранението на уникалната атмосфера го прави съкровище не само за Китай, но и за света. Когато човек се озове там, мигновено се пренася в XVIII век и пред него се разкрива битът и обичаите, присъщи на древен Китай. От реката се издигат дървени сгради на дървени колове. От своите стаи домакините излизат, за да измият във водата зеленчуците. В същата тази река се перат и дрехите точно, както са правели пра-пра-пра бабите им. Въпреки многобройните мостчета,към които спадат и забележителни архитектурни шедьоври. Жителите и досега преминават на другия бряг с лодки или скачайки от камък на камък през водата.

В наши дни Фенгхуанг е станал толкова значим исторически паметник, че властите го държат далеч от модернизацията и влиянието на съвременния свят

Но това не било винаги така: след падането на династията и настъплението на културната революция много от уникалните обекти били реконструирани или унищожени. Например на мястото на голяма част от Южната Китайска стена били издигнати къщи. Пагодата Ванмин била разрушена през 60-те години и отново реставрирана за 20 години. Прочутият мост-дъга бил преустроен  по доста по-различен начин от първоначалния си облик. Освен това Фенгхуанг често страда от разрушителни наводнения.

Но дори реставрирани, постройките изглеждат хармонично.  Да се съмняваме в способността на Фенгхуанг да възкръсва не е възможно, защото дори да съществуват грешки в миналото, градът отново се завръща, благодарение на усилията на съвременен Китай да увековечи мощта и великолепието династия Цин – последната китайска империя.