Palatka.bg

Ел Гуна – възхитителната египетска Венеция

Ел Гуна. Много хора може и да не са чували за това място. И няма нищо чудно, тъй като съвсем доскоро тук се ширели пясъците на най-обикновена африканска пустиня. Но потенциалът на това място било видяно от възприемчиви египетски бизнесмени, които се заели със задачата да превърнат Ел Гуна в райско кътче с нищо неотстъпващо пред поразителната красота на прочутите курорти Шарм Ел Шейх и Хургада. Ел Гуна не е обикновен луксозен курорт, а оазис, който чийто детайли са внимателно проектирани спрямо природните дадености и условия.

Макар и малък по размери, още през 1989 година бъдещият град Ел Гуна започнал бурно да се разраства чрез строителството на туристическа инфраструктура, хотели и частни вили. Днес дори се смята, че Ел Гуна може да засенчи всички останали египетски курорти.

Заключен между пустинята и морето, град Ел Гуна прилича на картинка от туристическа реклама

И той е наистина такъв – уютен, привличащ и спокоен. Познат още като Малката Италия и Египетската Венеция, Ел Гуна е съвършено проектиран като мечтано място за всеки любител на екзотични екскурзии.

Разпростиращ се на 36 квадратни километра, пясъчният плаж е с дължина 10 километра. Крайбрежната зона се състои от множество острови, разделени от канали. Това е причината Ел Гуна да бъде оприличаван на Венеция. Разбира се тук липсват типичните венециански гондоли, но пък да се повозиш на яхта или катер е напълно възможно. Островчетата са свързани един с друг с каменни острови, за да може пешеходците да се наслаждават на съвършените гледки, когато и колкото дълго желаят.

По бреговете на каналите са издигнати луксозни вили, като всички до една разполагат с изход към морската вода. Другата особеност, която се отнася за всички тях е, че са построени в един архитектурен стил и цветова гама, сякаш за да подчертават съвършенството на Ел Гуна. През целия процес на строителството нито веднъж не се е допуснало излизане от рамките на предварително установения план. До този момент хотелите, съчетаващо европейския и източния стил са 18 на брой и разполагат с 3000 стаи.

Но истинският чар на Ел Гуна се разгръща с класическите пустинни пейзажи, характерни за тези места

В съчетание с красивите плажове и спокойните води на Червено море, атмосферата на курортът предразполага към отлична почивка. Горещ пустинен климат и слънце, което свети през цялата година е идеално място за всички любители на лятото. Температурите в Ел Гуна никога не надвишават 35 градуса и не падат под 9 градуса в най-студения период на годината.

В центъра на Ел Гуна лежи остров Кафр, който е черешката на тортата на Египетската Венеция. Динамичен и оживен, той е изпълнен с кафенета, ресторанти, магазини, кино и музей с около 90 експонати, включително копия на египетския художник Хусейн Бикар.

Но Ел Гуна не е обикновен курорт

Той може да се похвали със свои радио и списание. През 1999 година се появил и собствен телевизионен канал El Gouna TV. В градчето, където има и училище, се произвежда минерална вода и вино. Напълно оборудвана болница предлага различни медицински процедури, включително стоматологични, пластични и общо хирургични операции.

Развлечения като воден туризъм и гмуркане са само част от забавленията на Ел Гуна. Градът има и собствен стадион и свой футболен отбор El Gouna FC, който е част от египетската лига. Големите амбиции на Ел Гуна са да се превърне в средище на киното. През 2017 година тукбил организиран първият ежегоден кинофестивал, който привлича не само египтски звезди, но и такива от международното кино.

Ако попаднете на остров Ел Гуна, освен безкрайните безделни плажни следобеди, можете да се насладите на спортни игри като тенис и голф, както и да се гмурнете в дълбоките води на Червено море и да изследвате водния свят с потънали кораби. Ако предпочитате да стегнете раницата си за пътешествие, очаква ви пустинно сафари из египетските пясъчни дюни или посещение на градовете Луксор и Каир.