Palatka.bg

Миниатюрните държави, които доказват, че размерът не винаги има значение

Независимо колко точно държави има в света според различните виждания и мнения, със сигурност можем да се обединим около идеята, че те са около 200. Лесно е да мислим, че думата „страна“ се равнява на голяма сухопътна зона с голям брой хора, живеещи на конкретното място. Някои нации обаче са толкова малки, че градовете в други държави са огромни гиганти в сравнение с тях. Тези миниатюрни държави съществуват най-вече в Европа, Карибите и Тихия океан, като има много страни в света с площ по-малка от 400 квадратни километра. Десетте най-малки страни в света обхващат обща площ от 1491,4 км², което е едва със стотина квадратни километра от землището на Столична община. Тези малки държави са едни от най-богатите, най-отдалечените и най-интригуващите места в света и ние с удоволствие ще ги представим пред вас. Нека да разгледаме 10-те най-малки страни в света днес, според статистическите данни на Организацията на обединените нации.

10. Малта – 316 км²

Малта е островна страна в Средиземно море. Република Малта, както е официално название на държавата се състои от три острова: Гозо, Комино и Малта, който е най-големият от трите. Тази малка страна има население от над 450 000 жители, което я прави една от най-гъсто населените страни в света. Чужденци от цял свят идват в Малта заради слънчевото време, атрактивните плажове, богатата история, бурния нощен живот и страхотните условия за почивка. Малта обхваща площ от 316 квадратни километра, което я поставя на десето място сред най-малките държави в света.

9. Малдивите – 300 км²

Популярна туристическа дестинация в Индийския океан, Малдивите е най-малката страна в Азия не само по площ, но и по население. В рамките на територията на Малдивите има над 1192 коралови острова, които са разположени в района, обхващащ над 90 000 кв. км, което я прави една от най-разпръснатите страни в света. Някога страната е била част от колониалните владения на много империи – Португалската, Холандската и Британската, но след много години под чуждо владение Малдивите се извоюваха независимостта си през 1965 г.

Днес Малдивите имат стабилна икономика, която се базира основно на туризма, поради известните си плажове с бял пясък и кристално сини води.

8. Сейнт Китс и Невис – 261 км²

Тези два острова в Карибите били едни от първите острови, завладени от европейците, когато те започнали все по-масово да пристигат в Новия свят. Сейнт Китс и Невис заемат общо 261 кв. км, което прави държавата осмата най-малка страна в света. Икономиката ѝ е силно зависима от туризма, селското стопанство и малките производствени индустрии. Островите също предлагат фантастични места за гмуркане и са известни в възможността за наблюдение на изобилен морски живот. Основен износител на захар от векове, големите плантации вече са красиви имения, които са превърнати в хотели и курорти.

7. Маршаловите острови – 181 км²

Маршаловите острови, които официално се наричат Република Маршалови острови, са островна страна, която може да бъде открита в Тихия океан, приблизително на половината път между американския щат Хавай и континента Австралия. Счита се за част от Микронезия. Районът, заобиколен от островите, е невероятно биоразнообразен и включва над 800 вида риби, както и 160 вида корали. Районът около Маршаловите острови също е домакин на няколко корабокрушения. Със скромната си територия от  181 кв. км Маршаловите острови са седмата най-малка държава в света, а за да ви представим шестата ще се наложи да се върнем към Европа.

6. Лихтенщайн – 160 км²

Лихтенщайн е немскоговоряща страна и е единствената държава в света, която се намира изцяло в Алпите. Разположена между Швейцария и Австрия, Лихтенщайн е най-богатата държава в света по БВП на глава от населението, както и традиционно страната с най-нисък процент на безработица. Влизането в страната е малко сложно, особено, ако пътувате извън Европа, тъй като в границите на Лихтенщайн няма нито едно летище. Посетителите трябва да пристигнат на летището в Цюрих в Швейцария, за да стигнат до тази алпийска страна, която все още управлява от княз – Ханс Адам II.

5. Сан Марино – 61 км²

Заобиколен от Италия, Сан Марино е известен още като най-спокойната република. С обща площ от 61 кв. км, това е петата най-малка държава в света. Мнозина твърдят, че Сан Марино е най-старата оцеляла суверенна държава в света. Основана е през 301 г. от опитен строител, наричан Свети Мариний. Тази малка държава е призната от Наполеонова Франция през 1797 г., а другите европейски държави правят това през 1815 г. на Виенския конгрес. През септември 1944 г. Сан Марино е окупирана от германските войски. В периода 1945 – 1957 управлява коалиция на комунистическата и социалистическата партия, 1957 – 1986 – коалиция на левите партии, 1986 – 1992 – коалиция на комунистическата и християндемократичната партия, от 1992 г. – коалиция на социалистическата и християндемократическата партия. Сан Марино е членка на ООН от 1992 г.

Сан Марино също така е и една от най-богатите по отношение на БВП на глава от населението. Третата най-малка държава в Европа, тя има население от едва 30 000 души, като подобно на Лихтенщайн се гордее с едно от най-ниските нива на безработица в света.

4. Тувалу – 26 км²

По-рано известна като Елическите острови, Тувалу се намира в Тихия океан и североизточно от Австралия. С обща площ от 26 кв. км. Тувалу е четвъртата най-малка държава в света. Населението на страната е около 10 000 жители и те всички могат да разчитат единствено на 8 км пътища и само една болница, която може да бъде открита на главния остров. Някога страната е била британска територия, но се превръща в независима държава през 1978 г.

Поради географското изолирано положение на страната и трудният и изключително скъп достъп до нея туризмът не е много важен сектор от икономиката на Тувалу. Обикновено едва около 2000 посетители пристигат в страната годишно, като 65-70% от тях са на бизнес посещение, а не са туристи.

3. Науру – 21 км²

Науру, разположена източно от Австралия, е най-малката островна държава в света. През 80-те години на миналия век страната е била известна с процъфтяващия си добив на фосфати, превръщайки се за кратко в една от най-богатите страни в целия свят. Неразумното използване на този ресурс и абсурдни инвестиции превръщат днес Науру в тих остров, който радарите на туристите обикновено не регистрират. По-рано известен като Плезънт Айлънд, островът изминава целия път от Рая до Ада. Неговите фосфатни ресурси са изчерпани, което води до 90% национална безработица, като останалите 10% са заети от правителството. Науру е известна също като страната с най-затлъстели хора в света, като 97% от мъжете и 93% от жените са или затлъстели, или с наднормено тегло. Поради това Науру също е и държавата с най-висок процент население, засегнато от диабета, като 40% от всички жители страдат от това заболяване.

2. Монако – 2 км²

Разположен на френската Ривиера, Монако е дом на най-големия брой милионери и милиардери в света на глава от населението. Това е и втората най-малка държава в света, имаща само 2 кв. км обща площ. Страната е известна със своята хазартна и луксозна индустрия за стоки и услуги, Монако е любимо място за живеене на богатите и известните. Граничи с Франция от три страни и от едната страна със Средиземно море, а жителите на Монако са предимно френскоговорящи. С населението си от над 36 000, Монако е най-гъсто населената държава в света. Най-популярното годишно събитие е състезанието във Формула 1, като пистата на състезанието са всъщност улиците на града.

1. Ватикана – 0,44 км²

Най-малката държава в света е Ватикана, известна още като Светия престол. Със само 0,44 кв. км, Ватикана категорично заема първото място по отношение на скромен териториален размер, бидейки 4 пъти по-малка от страната заемаща второто място в тази класация – Монако. Ватикана е изцяло част от италианската столица Рим и е център на Католическата църква. В тази крайно необикновена държава се намира и най-голямата църква в света – базиликата „Свети Петър“, в която се съхраняват някои от най-значимите произведения на изкуството на Ренесанса като „Пиетата“ и „Сътворението на Адам“. Приходите на Ватикана идват от доброволните вноски на над 1 милиард членове на Римокатолическата църква по целия свят. Останалата част от икономиката на страната идва от продажбите на пощенски марки, туристически меморандуми и входните такси на музеите, намиращи се на територията на най-малката държава в света.